USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Doğum kontrolünde ‘vazektomi’ yöntemi

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı opr. Dr. Nigar allahverdiyeva

Doğum kontrolünde ‘vazektomi’ yöntemi
26-02-2024 14:34
Google News

İlişki sırasında erkeklerin de korunabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, “Gebelikten koruma denince akla kadınlar için tasarlanan yöntemler gelir fakat erkekler için de korunma yöntemleri mevcuttur. Erkeklerde kalıcı korunma yöntemi olarak ’vazektomi’ ameliyatı uygulanabilir” dedi.


Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu. “Erkekler de korunabilir”


İlişki sırasında erkeklerin de korunabileceğinin altını çizen Opr. Dr. Allahverdiyeva, “Gebelikten koruma denince akla kadınlar için tasarlanan yöntemler gelir fakat hem kadın hem de erkekler için korunma yöntemleri mevcuttur. Erkeklerin sık kullandığı korunma yöntemleri kondom kullanımı ve geri çekmedir. Kalıcı korunma yöntemi olarak ise ‘vazektomi’ ameliyatı uygulanır. Takvim yöntemi, geri çekme, vajinal duş gibi geleneksel yöntemler halk arasında çok sık kullanılsa da biz daha çok medikal yöntemleri öneriyoruz. Yine sık kullanılan prezervatifler bariyer yöntemleridir ve cinsel yolla bulaşıcı hastalıklardan da korurlar” diye konuştu. “Hormonlu korunma yöntemleri”


Hormonlu korunma yöntemlerine de değinen Opr. Dr. Allahverdiyeva, şu bilgileri paylaştı:


“Hormonlu korunma yöntemleri hem içerik hem de kulanım şekline göre değişiklik gösterebiliyor. Hormonlu haplar arasında sadece progesteron içeren minipil dediğimiz haplar, pratikte sık kullandığımız östrojen ve progesteron içerikli haplar, acil kontrasepsiyon amaçlı kullandığımız ertesi gün hapları bulunmaktadır. Kalıcı koruma için ise kadınlarda tüp ligasyonu, erkeklerde vazeketomi ameliyatları uygulanır. Kadınlarda kullanılan ertesi gün hapları acil ve beklenmedik durumlarda istenmeyen gebelikleri önlemek amaçlıdır. Etkisi kullanma zamanına göre değişir. Korunmasız ilişki sonrası ilk 24-72 saat içinde alınması gerekir. Düzenli korunma yöntemi şeklinde kullanılmamalıdır.” “Cilt altı implantı”


Cilt altı implanttan da bahseden Opr. Dr. Allahverdiyeva, “Progeseteron hormonu içeren 4 cm boyutunda bir araçtır. Koruyuculuğu yüksektir, 3 yıllık koruma sağlar. Poliklinik şartlarında lokal anestezi ile birkaç dakikada uygulanır. Aktif kullanılmayan üst kolun iç yüzeyine yerleştirilir. Takıldıktan sonra günlük aktivitelere hemen devam edilebilir. Düzenli ilaç kullanmak istemeyen hastalarda ve emziren kadınlarda güvenle kullanabilir” dedi. “Emzirme döneminde de korunma gerekir”


Emzirme döneminde de korunma sağlanması gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Allahverdiyeva, “Emzirme, yüzde 100 koruma sağlamaz, doğumdan 6. hafta sonra korunmak gerekir. Emzirme döneminde süt kalitesini etkilemeyen sadece progesteron içeren minihaplar, spiraller, cilt altı implantlar, 3 aylık depo progesteron içeren iğneler tercih edilebilir. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, yüzde 100 koruma sağlayan kontrol yöntemi yoktur ve her yöntem kişiye özeldir” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ