USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Doğumsal kalp hastalıkları 16. haftada belirleniyor

Teknolojik gelişmelerle artık doğumsal kalp anomalileri, gebeliğin 16. haftasında tespit edilebiliyor. Prof. Dr. Barbaros Kınoğlu, “Prematüre bebekleri bile yenidoğan döneminde ameliyat edebiliyoruz” dedi

Doğumsal kalp hastalıkları 16. haftada belirleniyor
11-04-2016 18:12
Google News

Türkiye’de doğumsal kalp hastalıklarında cerrahi tedavisinin dünya standartlarına paralel bir şekilde gerçekleştirildiğini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Direktörü Prof. Dr. Barbaros Kınoğlu, “Son 10 yılda doğumsal kalp hastalığı olan bebeklerin hayatta kalma oranları önemli ölçüde arttı. Artık cerrahi tedavilerdeki gelişmelerle prematüre ve düşük tartılı bebekleri bile yenidoğan döneminde ameliyat edilebilir duruma geldik”  diye konuştu. 

GELİŞİM BOZUKLUKLARI 

Prof. Dr. Barbaros Kınoğlu, çocuk kalp cerrahisindeki gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi: Tıptaki gelişmeler sayesinde artık kalpte ya da büyük damarlardaki gelişim bozuklukları, gebeliğin 16’ncı haftasından itibaren yapılan fetal ekokardiyografi yöntemiyle saptanabiliyor. Çocuk kalp hastalıklarının teşhis edilmesinde, iki boyutlu doppler yöntemleri ve üç boyutlu ekokardiyografi gibi yöntemler veya kardiyak kateterizasyon kullanılıyor.  

YÜKSEK BAŞARI

Gerek teknolojide katedilen yol gerekse cerrahideki gelişmeler sayesinde prematüre bebekler dahi yüksek başarı oranıyla ameliyat edilebiliyor. Doğuştan kalp hastalıklarının çok çeşitli oldukları ve her hastalığa yönelik özel izlem gerektirebileceği unutulmamalıdır. Hareketlerini kısıtlamak, yorulacak diye oyunlardan alıkoymak çocuğu psikolojik olarak etkiler.

EN SIK GÖRÜLEN SORUN KALP DELİĞİ

Çocuklarda en sık görülen kalp anomalisi kalpte kulakçıklar ve karıncıklar arasındaki deliktir. Bununla beraber akciğer giden damar darlıkları, akciğer ve aort ana damarların ters karıncıktan çıkması, kalpte delikle beraber akciğere giden damarın dar veya tam kapalı olması gibi durumlar sık görülür. 

Bu tür rahatsızlıklarda genetiğe dikkat! 

Hayati risk nedenleri arasında dünyada ilk sıralarda yer alan kalp hastalıkları sıklıkla genetik geçişli olabiliyor. Ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan bireylerin beslenme alışkanlıklarından fiziksel aktivitelerine, iş tempolarından yaşam stillerine çok daha dikkatli olması gerekiyor.  Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Harun Arbatlı, "Hastalıkların önlenmesinde; damar sertliği, yüksek tansiyon ya da diyabet gibi genetik faktörlere bağlı aile hikayesinin bilinmesi en önemlisidir. Ailesinde genetik kalp rahatsızlığı olan kişiler sağlık kontrollerine erken yaşta başlaması ve ileriki yıllarda doğacak rahatsızlıkların önüne geçebilir" dedi.

Doktor kontrolü şart

Spor esnasında ve sonrasında ani kalp ölümleri yaşanıyor. Bunun nedeni, tespit edilememiş kalp problemleridir. Spora başlamadan önce uzman doktor muayenesinden geçilmesi, eko-kardiyografik incelemeler yapılması; kolesterol değerlerinin belirlenmesiyle metabolik değerlendirmenin yapılması oldukça önemlidir.

(AKŞAM)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ