Yaklaşık 1.000 uzman üyesiyle Türkiye’nin alanında en etkin kuruluşu olan Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, doğurganlık aşısı olarak sunulanyöntemin, gebe kalamayan hastaların umudunu sömüren yeni bir yöntem olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uncu, “Altında yeterli bilimsel çalışması olmayan, bilimsel datası ve güvenilir verisi bulunmayan bir yöntemi son derece önemli bir buluş gibi sunmak insanların umudunu çalmaktır. Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda göreve davet ediyoruz” dedi.
2003 yılından bu yana faal olan Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (T.S.R.M.) olarak tüp bebek uygulamalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Gürkan Uncu, tüp bebek uygulamalarında başarı oranının çok yavaş yükseldiğini ve gebelik elde etme oranının artması için arayışların devam ettiğini belirtti. Böyle olmakla birlikte, tıbbi konulardaki çalışmaların ve araştırmaların bilimsel kanıtlarla desteklenmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Gürkan Uncu, “Yeni bir şey, hem de tüp bebekte başarı oranını yüksek oranda artıran bir şeymiş gibi halkımıza sunulacaksa,uygulamaya sokulacaksa, elde çok güçlü bilimsel kanıtların olması ve bu bilimsel çalışmaların tamamlanmış olması gerekiyor. Bu dünyanın her yerinde böyledir” dedi.
“DOĞURGANLIK AŞISI VE MİKROCHIP UYGULAMALARI” NIN BİLİMSEL ALTYAPISI YOK
Doğurganlık aşısı ve mikrochipdiye sunulan uygulamaların bilimsel yönüne bakıldığında,bu uygulamalarınhiçbir şekilde, hem de insanlara umut veren yeni bir gelişmeymiş gibi lanse edilmesini doğru bulmadıklarını söyleyen Prof. Dr. Gürkan Uncu, “Son derece zayıf ve güvenilirliği düşük bir çalışma ve bilimsel gözle değerlendirildiğinde çok güçsüz denecek uygulamanın sonuçlarıyla ortaya çıkan ve doğurganlık aşısı adıyla halkımıza sunulan bu çalışmanın ayrıntılı incelendiğinde öyle etkili olmadığını görüyoruz. Hele ki ‘Doğurganlık aşısıyla tüp bebekte yeni bir devir açılıyor, başarı çok artıyor, mikrochip uygulamasıyla başarı % 20 artıyor’ gibi ifadelertıbbi gerçeklikten çok uzak” diye konuştu.
Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği olarak böyle bir açıklamayı yapmayı kamu yararına vicdani bir sorumluluk olarak gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Uncu, tüp bebek uygulamalarında başarı oranını arttırdığı iddia edilen yöntemin, aşı adıyla sunulmasının da yanlış olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Uncu, “Bu durum bilinen aşı kavramının dışında bir şey. Halkımızın yaygın olarak bildiği aşı, etkinliği azaltılmış mikropların vücuda çok düşük dozda verilip ona karşı güçlü bir maddenin gelişmesini sağlamaktır. Ama burada böyle bir şey yok. Mikrochip uygulamasının ise sadecelaboratuar çalışmaları var, klinik çalışmaları yok. Burada umut sömürüsü var, çünkü insanlar tüp bebek başarısızlıkları nedeniyle ciddi bir arayış içindeler. Böyle bir durumda birileri çıkıp da ‘doğurganlık aşısı buldum ve bu tüp bebek başarısını artırıyor’ diye ortaya çıkıldığında insanlar inanıyor” dedi.
AİLELERE UYARI
Tüp bebek düşünen ailelere uyarılarda da bulunan Prof. Dr. Gürkan Uncu, “Her şeyden önce bu tür açıklamalar insanların umutlarını çalan beyanlardır. Derdine çare arayanlar buna inanıyorlar. Zaten tüp bebek uygulamalarıyla ilgili 3-4 ayda bir ‘yeni bir yöntem bulduk’ diye ortaya yeni iddialar atıldığına sıklıkla rastlanıyor. Bunlar gerçek olsa zaten tüp bebek başarısı artacaktır, ama durum böyle değil. Dolayısıyla tüp bebek uygulamasının yeni bir teknikle başarı şansının arttığını ifade eden haberlere itibar edilmemeli” diye konuştu.
Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın da gereken çalışmayı yapacağını dile getiren Prof. Dr. Uncu, “Sağlık Bakanlığı’nın temel amacı toplumun sağlığını korumaktır. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’nın bu anlamda bir komitesi vardır diye düşünüyorum ve gereğinin yapılacağına inanıyorum” dedi.