TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi’nin, Nature Materials dergisinin Aralık sayısında yayımlanan bir çalışmaya dayanarak yayınladığı habere göre, halen kullanılan ekran teknolojilerinin çoğu iletken ve şeffaf olan indiyum kalay oksit içeren malzemelerden yapılıyor. Yaklaşık altmış yıldır bu alanda kullanılan indiyum elementi, nadir bulunan metaller arasında yer alıyor ve fiyatı günden güne artıyor.
Haberde, özellikle son on yılda hız kazanan bu artışa bağlı olarak indiyumun kilogram fiyatı 750 doların üzerine çıktığı duyuruldu. Bu artışın elektronik ürünlerin fiyatına da doğrudan yansıdığı ifade edilen haberde şöyle denildi:
“Öyle ki akıllı telefonların ve tabletlerin maliyetinin yaklaşık % 40’ını dokunmatik ekran teknolojileri oluşturuyor. Gelişen teknolojiye bağlı olarak çiplerin ve işlemcilerin fiyatı düşüyor, ancak bu düşüş ekran maliyetinin artması sebebiyle son ürüne çok yansıtılamıyor. Bu nedenle dokunmatik ekranlarda indiyumlu malzemeler yerine kullanılabilecek yeni malzemeler geliştirilmeye çalışılıyor. Bu yeni malzemelerde iletkenliğin ve şeffaflığın yanı sıra düşük maliyet ve kolay işlenebilirlik gibi özellikler de aranıyor. Bu konuda malzeme önerileri sunan pek çok çalışma var.
Bu araştırmalardan biri de Penn State Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Bu çalışmada stronsiyum vanadat (SrVO3) ve kalsiyum vanadat (CaVO3) gibi bileşikler kullanılıyor. Bu bileşiklerdeki metallerin elektronlarının etkin kütleleri değiştirilebiliyor ve bu sayede istenilen saydamlık elde ediliyor. Bunun yanı sıra iletkenlik özelliğine de sahip olan bu bileşikler çok daha uygun fiyata elde ediliyor.
Nature Materials dergisinin Aralık sayısında yayımlanan bu çalışmaya göre öncelikle ekran teknolojilerindeki indiyumlu malzemelerin yerini almak için üretilen bu malzemeler güneş gözelerinde de kullanılabilecek gibi görünüyor.”