Darbe girişiminin ardından hükümet, TSK’nın yapısının değiştirilerek emir komuta zincirinin büyük bölümünde sivil otoritenin söz sahibi olması için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün muhalefet partilerinin liderleri ile yaptığı zirveden sistem tıkanıklığının aşılması ve darbe tehdidi içeren uygulamaların giderilmesi konusunda mutabakata varıldı. Başbakan Binali Yıldırım da, bu kapsamda küçük ölçekli bir Anayasa değişikliği ve KHK’lar yolu ile bazı düzenlemelerin yapılabileceğini açıkladı. Edinilen bilgilere göre; AK Parti kurmayları, hem istihbaratın koordinasyon açısından hem de TSK’nın yapısının değiştirilmesi konusunda yapılabilecek düzenlemeler üzerinde çalışmaya başladı.
AK Parti’nin üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeler ile Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığı veya Cumhurbaşkanlığına bağlanması yerine, TSK’daki gücün dağıtılması gündeme geldi. Bu kapsamda, Jandarma’nın İçişleri Bakanlığına, Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanması planlanıyor. Bu yolla, emir komuta zincirinde sivil otoritenin daha fazla söz sahibi olması hedefleniyor.
Milli Güvenlik Kurulu’nun Anayasa’dan çıkarılarak ‘Teknik kurul’ olarak ayrı bir yasada düzenlenmesi, TSK’nın denetiminin önünün açılması ve HSYK’nın yapısının değiştirilmesi de üzerinde çalışılan konular arasında yer alıyor. Bu kapsamda Yargıtay ve Danıştay’ın birleştirilerek “yüksek temyiz mahkemesi” kurulması, Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süreleri AB ülkeleri örnek alınarak tekrar düzenlenmesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun “Hakimler” ve “Savcılar” olmak üzere ikiye bölünmesi öngörülüyor.
ASKERÎ YARGIYA KİLİT
AK Parti’nin mini anayasa paketinde yer vermeyi planladığı bir başka alan askerî yargı. Edinilen bilgilere göre, AK Parti, disiplin mahkemeleri dışındaki askeri mahkemelerin tümüyle kaldırılmasını gündeme getirecek.
(Türkiye gazetesi)