USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dünkü tablonun ardından bu senaryo konuşuluyor!

CHP'nin terör saldırıları konusunda Meclis araştırması açılmasını isteyen önergesinin dün Meclis'te MHP'nin kısmi desteği ile reddedilmesi, 256 formülüne dayalı bir AK Parti Azınlık Hükümeti kurulmasına dayalı senaryoyu Ankara'da siyasi çevrelerde konuşulan konulardan biri haline getirdi.

Dünkü tablonun ardından bu senaryo konuşuluyor!
30-07-2015 19:16
Google News

Meclis'teki dünkü oylama; 256 formülüne dayanan senaryonun gerçekleşme ihtimali çerçevesinde MHP'nin AK Parti Azınlık Hükümeti'ne muhtemel desteği konusunda bir prova olarak da yorumlandı.

AK Parti ile CHP heyetleri, koalisyon görüşmeleri için bugün öğlen saatlerinde Ankara Palas'ta yeniden biraraya geldi. Koalisyon arayışlarına rağmen Ankara'da, erken genel seçime gidilmesi olasılığının hala yüzde 50 dolayında olduğu konuşuluyor. MHP; Cumhurbaşkanı'nın insiyatifi ile Anayasal çerçevede oluşacak bir hükümet ile yenilenecek seçime gidilmesine, bu hükümetin içinde HDP'li bakanların da yer alacak olması nedeniyle sıcak bakmıyor. MHP çevrelerinde bu nedenle bir koalisyon kurulamaması durumunda, 256 formülüne dayalı senaryo üzerinde duruluyor. Bu senaryo; Ak Parti Azınlık Hükümeti'nin MHP'nin kısmi desteği ile güvenoyu almasına dayanıyor.

Dün Meclis'te yapılan oylamada CHP ve HDP; Meclis araşıtramısa için kabul oyu kullanırken, bazı MHP'li milletvekilleri AK Parti ile birlikte ret oyu kullandı. Önerge, MHP'nin kısmi desteği ile reddedilmiş oldu. Bu tablo, MHP'nin Ak Parti Azınlık Hükümeti'ne bu ihtimalin gündeme gelmesi durumunda kısmen destek vereceğinin provası anlamını da taşıdığı yorumları yapıldı.

256 FORMÜLÜ NEDİR?

256 formülüne dayalı senaryo özetle şöyle:

Anayasaya göre, görev başındaki Bakanlar Kurulu'nun düşürülmesi için Meclis'te üye tam sayısının salt çoğunluğunun yani 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Oysa yeni oluşturulan bir Bakanlar Kurulu'nun göreve başlama sırasında güven oyu alabilmesi için üye tam sayısının değil Meclis'teki toplantıya katılanların salt çoğunluğunun güven oyu yeterli.

Siyasi karargahlarda; bu noktada Türk siyasetinde yakın geçmişte yaşanan bir güven oylaması üzerinde duruluyor. 1995 seçimlerinin ardından Mesut Yılmaz'ın kurduğu Anayol Hükümeti, 257 kabul, 207 ret ve 80 çekimser oy ile güven oyu almıştı. Ancak toplantıya katılanların yani 544 milletvekilinin salt çoğunluğu 273 idi. Bu nedenle Yılmaz Hükümeti'nin aldığı güven oyu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Bugünkü Meclis tablosu dikkate alındığında AK Parti'nin (Meclis Başkanı'nın oy hakkı olmaması nedeniyle bir oy düşüldüğünde) oy gücü 257. CHP, MHP ve HDP'nin toplam milletvekili sayısı ise 292. Oy kullanan milletvekili sayısı toplamı 549.

AK Parti Azınlık Hükümeti'nin parlamentodan güven oyu alabilmesi için toplantıya katılanların salt çoğunluğunu alması gerekiyor.

Eğer MHP'den 39 milletvekili oylama günü Genel Kurul salonuna girmezse, oylamaya 510 milletvekili katılmış olacak.

510'nun yarısının bir fazlası yani salt çoğunluk 256 milletvekiline düşmüş olacak. AK Parti böylece 257 milletvekilinin oyuyla salona giren diğer MHP'liler ret yönünde oy kullansalar bile güven oyu almış olacak. Böylece erken bir genel seçime de azınlık hükümeti ile gidilmiş olacak.

Siyasi çevrelerde, "Eğer bir koalisyon kurulamazsa erken seçim ihtimali durumunda en güçlü formüllerden biri bu. MHP hem Meclis Başkanlığı seçiminde hem de Meclis araştırması önergesi oylamasında bu ihtimal gündeme geldiğinde kısmi destek olabileceğini ortaya koydu. Bu yolla MHP azınlık hükümetine destek vermeyecek ancak HDP'siz bir seçim hükümetinin kurulmasının da önünü açabilecek" yorumları yapılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ