USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dünya alarma geçti

Mart'ta başlayan El Nino doğa olayının, yılın ikinci yarısında etkisini artırabileceği ve son 50 yılın en güçlü El Nino'larından biri olabileceği bildirildi.

Dünya alarma geçti
04-09-2015 19:20
Google News

Dünya Meteoroloji Örgütünden yapılan açıklamada, bu küresel okyanus ve atmosfer olayının tropik Pasifik Okyanusu'nda şu an mevcut olduğu ve bu yılın sonuna doğru etkisini giderek artabileceği ifade edildi.

Pasifik Okyanusu'nda deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamanın 2 derece üzerine çıkabileceği belirtilen açıklamada, 2015 yılının son yarısında etkisini giderek artırması öngörülen El Nino'nun, son 50 yılın en güçlülerinden olabileceğine işaret edildi.

El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, taşkınlara, kuraklıklara, yangınlara ve tarımsal ürün kayıplarına yol açıyor, bütün bunların sonucu olarak da salgın hastalıklar artıyor ve çok sayıda kişi ölüyor.

'EL NİNO DOĞAL AFETLERİ ARTIRABİLİR'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, mart ayında başlayan küresel atmosfer ve doğa olayı "El Nino"nun doğal afetleri artırabileceğini söyledi.

Şen, dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmanın kendini iyice hissettirmeye başladığını, doğa olaylarında önemli değişimlerin gözlemlendiğini dile getirdi.

Bunun etkilerinin dünya genelinde görüleceğini belirten Şen, mart ayında başlayan ve gelecek yıl da devam edeceği öngörülen El-Nino'nun oluştuğu bölgede temmuz itibarıyla deniz yüzey suyu sıcaklığının 1,5 derece arttığını anlattı.

Yapılan son araştırmalara göre yüzey suyu sıcaklığı artışının 2 dereceyi bulacağının tahmin edildiğini bildiren Şen, "Bu da son 50 yılın en şiddetli El Nino'su anlamına geliyor. Etkileri daha çok okyanus kenarı ülkelerde görülüyor. Bizim bulunduğumuz bölgede çok kuvvetli olmasa da yine de etkisini gösteriyor" dedi.

Şen, El Nino nedeniyle doğal afetlerin daha sık yaşanabileceği uyarısını dile getirerek şu bilgileri aktardı:

"El Nino esnasında orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu'nun deniz suyu yüzey sıcaklığı, normalden belirgin şekilde daha yüksektir. Bunun tam tersi olan La-Nina şartlarında ise bu bölgeler normalden soğuktur. Sıcaklık değişimleri, küresel ölçekte büyük iklim dalgalanmalarıyla ilişkilendirilmektedir. Bu doğa olayı başladığında sona ermesi bir yıl veya daha fazla sürebilmektedir. 1997-1998'deki güçlü El-Nino olayını, 1998 ortalarından 2001 başlarına kadar devam eden La-Nina fazı izlemişti. El-Nino'lu yıllarda genellikle dünyada sıcaklıklar artar, sel, fırtına gibi doğal afetler çoğalır, kuraklık baş gösterir. La-Nina'lı yıllarda ise düşük sıcaklıklar görülür. Özellikle sonbahar ve kış döneminde El Nino etkisini tüm dünya hissedecektir. Ülkemizde de buna bağlı olarak sel, fırtına ve kuraklık gibi doğal afetlerde artış beklenmektedir."

Türkiye'de doğal afetler nedeniyle can ve mal kayıplarının artış göstermesinden duyduğu endişeyi ifade eden Şen, Artvin'deki sel ve heyelanın bunun en belirgin örneği olduğunu kaydetti.

"Küresel ısınma veya El Nino'nun arkasına saklanıp doğal afetlerden sıyrılamayız" ifadesini kullanan Şen, dere yataklarına yol ve yapı inşa edilmemesi gerektiğini, hatayı her zaman doğada aramanın yanlış bir tutum olduğunu sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ