Bilim adamları, Dünya'ya benzer yeni bir gezegen keşfetti. GJ 1132b adı verilen ve Dünya'dan 39 ışık yılı uzakta olduğu bildirilen gezegenin bugüne kadar güneş sistemi dışında keşfedilen Dünya'ya en yakın ve benzer büyüklükte ilk gezegen olduğu açıklandı.
Dünya'ya yakın olması sebebiyle bir atmosfere sahip olup olmadığının araştırılabileceği gezegen, gelecekte diğer gezegenlerde de hayat belirtisi bulunabilmesine olanak sağlayabilir.
Dünya'dan yüzde 16 daha büyük olan gezegen, teleskopla gözlemlenebilecek mesafede bulunuyor. Bu mesafenin de atmosferinin kimyası, rüzgâr hızı ve gün batımı renkleri üzerine araştırma yapılmasını olanaklı kılacağı düşünülüyor.
BU SICAKLIKTA YAŞAM OLAMAZ
Sıcaklığın 260 derece olarak tespit edildiği ve bu yüzden su bulundurmasının mümkün görülmediği GJ 1132b'nin, güneş yörüngesinde değil yıldız yörüngesinde olması dolayısıyla Güneş sistemi dışında bulunan en önemli gezegen olduğu açıklandı.
Bilim adamları GJ 1132b gezegeninde bu sıcaklıkta bir yaşam olamayacağını, ancak Güneş sistemi dışında yer alan bir hayatı inceleme bakımından çok değerli olabileceğini belirtiyor.
EĞER BİR ATMOSFERİ VARSA...
Keşif için Şili'de bulunan Cerro-Tololo, Inter-American Gözlemevi'nde 40 santimetre büyüklüğündeki robotik teleskoplar kullanıldı.
İngiliz Guardian gazetesine konuşan Massachusetts Institute of Technology Astronomi ve Uzay Araştırmaları'ndan Zachory Berta-Thompson, gezegenin atmosfere sahip olması durumunda küçük yıldızların yörüngesinde ve daha soğuk diğer gezegenler bulabileceklerini kaydetti.
Maryland Üniversitesi'nden gök bilimci Drake Deming ise GJ 1132b'nin Güneş sistemi dışında bugüne kadar keşfedilen en önemli gezegen olduğunu söyleyerek, yeni gezegenin konumu dolayısıyla gök bilimcilere daha önce olmadığı kadar gezegeni gözlemleme imkânı vereceğini ifade etti. Deming, "Yeni gezegen, bize yakın, Dünya'ya benziyor ve yıldızı engellemeyecek" diye konuştu.
"VENÜS'ÜN İKİZİNİ BULDUK"
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden David Charbonneau, keşifle ilgili olarak "Nihai hedefimiz Dünya'nın ikizini bulmak. Ama bu sırada Venüs'ün ikizini bulduk" yorumunu yaptı.
GÜNEŞ SİSTEMİNDE YENİ BİR GÖK CİSMİ
Öte yandan, gök bilimciler, Güneş sisteminde yeni bir gök cismi bulduklarını, Güneş'in yörüngesinde Plüton'un ötesinde keşfedilmemiş gezegenler olabileceğini açıkladı.
Amerikan Astronomi Topluluğu'nun 47. Yıllık Toplantısı'nda sunulan çalışmaya göre, "V774104" adı verilen gök cismi, Güneş'ten 15,5 milyar kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu rakam, Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 103 katına denk geliyor.
Gök cismi, bilinen son gezegen olan Neptün'ün ötesindeki Kupier Kuşağı'nda keşfedildi. Daha önce Güneş Sistemi'nde keşfedilen en uzak cisim, Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin 90 katı uzaklıktaydı.
Donmuş gök cisminin, Güneş sisteminin sınırındaki kuyruklu yıldız kümesi Oort Bulutu'nun iç kısımlarında yer aldığı sanılıyor.
MİLYARLARCA YILDIR AYNI YÖRÜNGEDE
Güneş sisteminin sınırındaki kadim gök cisimlerinin, milyarlarca yıldır aynı yörüngede seyahat ettiği sanılıyor.
V774104'ü keşfeden ekibin lideri Washington Carnegie Enstitüsü'nden Scott Sheppard, "Şimdilik gök cisminin yörüngesi hakkında herhangi bir bilgimiz yok. Tek bildiğimiz, Güneş sisteminde bilinen en uzak gök cismi olduğu" dedi.
V774104 ile ilgili çalışmaların, hem Oort Bulutu ile ilgili yeni bilgilere ulaşılmasına hem de Güneş sisteminde keşfedilmemiş gök cisimleri olup olmadığının ortaya çıkarılmasına yardımcı olması bekleniyor.