Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi amfisinde ki programda; Dr. Esra Oğuz “KOAH Hastaları ve Aile Hekimleri İçin KOAH Hastalığı Nedir?” başlıklı sunumunu yaparken, Dr. Şeyma Tunç ise “KOAH Hastalığında Hava Kirliliğinin Etkileri Nelerdir?” adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı.
Programda Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının kısaltması olan KOAH hastalığı; nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, kalıcı solunumsal yakınmalarla seyreden, yaygın, önlenebilir ve şikayetlerin azaltılması ile tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı şeklinde tanımlandı. Hastalığın dünyada yetişkin nüfusun onda birini etkilediği ve dünya çapında en yaygın üç ölüm nedeninden biri olduğu ifade edildi.
Dünyada ve Türkiye’de KOAH nedenli ölüm verilerinin paylaşıldığı etkinlikte, tütün dumanının KOAH’ın en yaygın nedeni olduğu, günümüzde tütün kullanımının yanı sıra iç ve dış ortamda fosil yakıtları, biyokütle ve orman yangınlarının dumanına maruz kalma ve hava kirliliğinin de önemli risk faktörleri arasında olduğu belirtildi.
KOAH hastalığında en sık görülen bulgularının; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissi şeklinde tanımlandığı programda, KOAH tanısı konulan kişilere; tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları tavsiye edildi.
Düzce’de yüksek oranda hissediliyor
Düzce’nin hava kirliğinin yüksek oranda hissedildiği iller arasında olduğunun dile getirildiği seminerde, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 15 Kasım Dünya KOAH Günü’nde hem KOAH hastalığını anlatmak, hem de hava kirliliğine vurgu yapmak amacıyla Aile Hakimliği Anabilim Dalı’nı da davet ederek hastalara ve doktorlara yönelik bir seminer gerçekleştirildiği de ifade edildi. Toplantıda koruyucu önlemlerin anlatılması, Düzce ili yöneticileri ile iletişim içerisinde olarak taleplerin iletmesinin önemli olacağı söylendi.
KOAH’ın bireysel tedavisinde nefes açıcı özellikte inhaler olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlar ile hava yollarındaki daralmanın azaltılıp hastanın olabildiğince rahatlatılmasının amaçlandığı belirtildi.
Bu yıl Dünya KOAH Günü temasının Türk Toraks Derneği olarak iklim değişimi ve etkilerini de kapsayacak şekilde “Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım” olarak belirlendiği, temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanmasının amaçlandığı ifade edildi.
Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için; tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması, solunan ortam havasının temiz tutulması, düzenli ve dengeli beslenilmesi, düzenli egzersiz yapılması, yaş grubuna uygun aşı olunması ve iklim değişimine duyarsız kalınmamasının önemi üzerinde duruldu.