İngiliz Economist dergisi, TBMM’nin açılışındaki yemin töreniyle ilgili olarak "dindar Müslüman kadınlar ilk defa 'laik dinozorlar’ tarafından rahatsız edilmeden yeminlerini etti" yorumunu yaptı.
Dergi ’Koalisyon Hayali” başlıklı makalesinde Üç Ermeni, iki Yezidi, bir Süryani, bir Roman ve çok sayıda Kürt ile Alevi’nin ve toplam 95 kadının TBMM’ye girmesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin 92 yıllık tarihinde ilk kez bu kadar renkli bir parlamentonun oluştuğunu yazdı.
Makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşündüğü gibi Anayasayı değiştirmek için son seçimlerde AK Parti’nin yeterli sandalyeye sahip olamadığını ve sadece 18 eksikle 258 milletvekili çıkarabildiğine dikkat çekilerek Türkiye’nin 2002 yılından bu yana ilk kez koalisyon hükümetiyle karşı karşıya olduğu ve koalisyon tartışmalarının devam ettiği vurgulandı.
"BAHÇELİ UZLAŞMACI OLABİLEN BİR İSİM"
İlk olarak AKP-MHP koalisyon ortaklığını irdeleyen yazı her iki partinin ideolojik olarak birbirine yakın olduğu belirtilerek şunları yazdı: "Her ne kadar Kürtlerle konuşmayı reddetse de ve eski AK Parti bakanları hakkındaki yolsuzluk dosyalarını tekrar gündeme getireceğini söylese de, MHP’nin deneyimli lideri Devlet Bahçeli uzlaşmacı olabilen bir isim"
Economist, diğer bir olasılığın AKP-CHP koalisyonu olabileceğini belirterek şunları yazdı: "AKP ve laik muhalefet partisi CHP arasında kurulacak ’Büyük koalisyonun’ neredeyse kurulduğunu düşünenler de var. Bu seçeneğin savunucuları, ’Büyük koalisyon’la birlikte AK Parti’nin iktidardaki son beş yılında belirginleşen otoriterleşme trendinin, maceracı dış politikanın ve ekonomik zayıflamanın duracağını ifade ediyor.”
"ERDOĞAN ERKEN SEÇİM İSTİYOR"
Dergi, Meclis Başkanı’nın seçilmesinden sonra 45 gün içinde hükümetin kurulması gerektiğine vurgu yaparak birçoklarının Erdoğan’ın hükümetin kurulmasını istemediğini yazarak şöyle devam etti:
"Yeni bir seçim Erdoğan’ın Başkanlık sistemi umutlarını canlandırabilir. Ancak önce AK Parti’nin daha fazla sandalye kazanması gerekiyor. Metropoll Araştırma Şirketi’nin yaptığı son kamuoyu anketi bugün seçim olsa sonucun çok benzer olacağına dikkat çekiyor: Koalisyon. Ayrıca 133’ü AKP’den Meclis’e ilk kez girmiş olan toplam 353 milletvekili sandalyelerini kaybetme riskiyle karşılaşır. Başbakan Ahmet Davutoğlu erken seçime (veya Erdoğan’a daha çok yetki sunulmasına ) taraftar değil.”
Yazının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Süleyman Demirel’in cenazesinde görevi devraldığı Abdullah Gül ile bir araya geldiğini hatırlatılan yazıda şu ifadeler yer aldı: "Bu sürpriz görüşme dedikodu kazanını da alevlendirdi: Gül’ün AK Parti Başkanlığı için Davutoğlu’nun yerine geçebileceği...Ancak risklerden kaçınmasıyla bilinen Gül, kendi politik bağımsızlığının sıkı biçimde garantiye almadan böyle bir geri dönüş yapmaz.”