USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünyayı sıyırdı geçti

NASA, büyük bir asteroitin Dünya’yı 25 milyon kilometre ile teğet geçtiğini açıkladı. Bu mesafe gökbilimcilere göre yakın kabul ediliyor.  

Dünyayı sıyırdı geçti
12-10-2015 01:06
Google News

İnternetteki komplo teorisyenleri, Eylül ayında bir gök cisminin Porto Riko’ya çarpacağı ve bunun Amerika kıtası kıyılarında yıkıma yol açacağı iddiasını ortaya atmıştı.

NASA, 50 milyon kilometre uzaklığa kadar Dünya’nın yakınından geçen gök cisimlerini teleskoplarıyla izleyebiliyor. Gelecek yüzyıl için bir asteroitin Dünya’ya çarpma ihtimali yüzde 0.1 olarak görülüyor.

ASTEROİT NEDİR?

Asteroit ya da küçük gezegen, yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gökcisimleridir. Haziran 2014 itibariyle Küçük Gezegen Merkezi (Minor Planet Center) tarafından iç ve dış Güneş Sistemi'nde 1 milyonun üzerinde cisim tanımlanmıştır. Uydusu olan asteroidler de mevcuttur.

EN BÜYÜK ASTEROİTLER
Asteroit kuşağının en büyük gökcismi, ilk bulunan asteroit olan, aynı zamanda bir cüce gezegen olarak da sınıflandırılan Ceres'tir. 952 kilometrelik çapıyla Ceres, tek başına tüm asteroit kuşağının kütlece üçte birini oluşturur. İkinci ve üçüncü büyük asteroitler olan Pallas ve Vesta'nın da çapları 500 kilometreyi geçer. Asteroit kuşağının dördüncü en büyük gökcismi olan 10 Hygiea ise ilk asteroidin keşfinden 48 yıl sonra, 1849'da keşfedilmiştir. Bu gökcisimlerinin hiçbirinin kütlesi bir atmosferi tutabilecek boyutlara ulaşamaz; birçoğu birkaç kilometrelik, hatta birkaç yüz metrelik kütlelerdir ve en büyük birkaçı hariç küre şeklini alacak kadar kütleçekimleri yoktur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ