Yaşlı ve engelli derneklerinin üyeleri, yapılaşmaya açılacağı iddia edilen Okmeydanı'ndaki Darülaceze kurumu önünde eylem yaptı. Basın açıklamasını okuyan Umut Işığı Zihinsel Engelliler ve Otizmliler Destekleme Derneği Başkanı Bilal Kızartıcı, "Özellikle AKP hükümetleri döneminde sermaye yanlısı kent politikaları artmıştır. Doymayan gözlerini şimdi de Darülaceze düşkünler yurdunun bahçesine diktiler." dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, Darülaceze bahçesini özel sağlık kurumu ve turizm merkezi yapacağı iddiası sivil toplum kuruluşlarını ve dernekleri harekete geçirdi. Darülaceze önünde toplanan çok sayıda derneğin üye ve temsilcileri pankart ve döviz açarak eylem yaptı. Basın açıklamasını okuyan Bilal Kızartıcı, "Doymayan gözlerini şimdi de Darülaceze düşkünler yurdunun bahçesine diktiler. 1995 yılında 2. Abdulhamit Han tarafından Şişli Okmeydanı'nda kurulan ve bu güne kadar yüz binlerce yaşlıya, engelliye, çocuklara şefkat yuvası olan Darülaceze'nin bahçeci Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın skandal kararı ile 'Turizm ve özel sağlık alanı' olarak planlandı. Halen 600 bakıma muhtaç kişiyi barındıran bu merkeze göz dikilmiştir. Yapılaşmaya açılmak istenen yer Darülaceze'ye ait olup, burada yapılaşmaya karar vericiler aslında Darülaceze idare kuruludur. Her nedense, yetkili bu idare kurul, Darülaceze'nin mülkünü böyle bir tehdide karşı korumamaktadır." diye konuştu.
'KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ PLANIN UYGUN OLMADIĞINA KARAR VERDİ'
Darülaceze'nin bahçesiyle bir bütün olduğunu kaydeden Kızartıcı, şöyle devam etti: "İstanbul 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 30 Aralık 2014'te söz konusu nazım imar planı değişikliği teklifinin, yapı yoğunluğunu artırıcı nitelik taşıdığına ve arazinin özgün fonksiyonu ile kullanılan biçimde korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli olduğu ve Darülaceze yapılarını olumsuz etkileyeceğinden uygu olmadığına karar vermiştir. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili, Darülaceze kurumunun korunacağını açıkladı. Ancak kurumun korunması demek Darülaceze ve bahçesinin fiziki konumunun korunacağı anlamına gelmemektedir."
Son yıllardaki yapılaşmaları eleştiren Kızartıcı, "Özellikle AKP hükümetleri döneminde sermaye yanlısı kent politikaları artmıştır. Bazı mahallelerde insanlar rant yüzünden evlerinden, yerlerinden olmuş ve Türkiye'nin birçok yerinde doğa katliamları yapılmıştır. Geçtiğimiz günlerde engelliler de bundan nasibini almış, Altı Nokta Körler Vakfı'nın İstanbul Reşitpaşa'daki rehabilitasyon merkezi ellerinden alınmaya çalışılmıştı. Yine Fatih İşitme Engelliler Lisesi veli, öğrenci ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının itirazına rağmen şehrin dışına sürülmüştür. İşte bugün benzer senaryoyu Darülaceze için hayata geçirmeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.
DÜN DE EYLEM VARDI
Darülaceze'de yöneticilerin mobbing uyguladığını belirten bir grup Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)üyesi, Darülaceze önünde basın açıklaması yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yelekçi'nin de destek verdiği açıklama sırasında, 'Mobbing uygulamasına hayır' diye slogan atıldı.
Sağlık Emekçileri Sendikası tarafından düzenlenen basın açıklamasında konuşan çalışanlardan Sevim Özgenç “Darülaceze çalışanları olarak son beş yıldır büyük baskılarla karşı karşıyayız. Mevcut yöneticiler tarafından sürekli hakaret, aşağılama ve psikolojik baskı altında tutulmaktayız. Yer değişiklikleriyle ya da iş vermeme şeklinde keyfi uygulamalarla işimizi bırakmaya ya da emekli olmaya zorlanmaktayız. Ağır iş koşulları nedeniyle psikolojik olarak iyi durumda olmayan biz çalışanlar, intihar edilecek noktaya getirilmekteyiz" dedi.