Son yıllarda adından sıklıkla bahsedilen e-Fatura aslında yeni bir kavram değildir. İşlevi ve sonuçları bakımından kağıt faturayla aynı hukuki niteliğe sahip olan e-Fatura kullanımı günümüzde Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları tarafından yıllık cirosu 5 milyon ve üzerinde olan firmalar için zorunlu tutulmaktadır. e-Fatura nedir? e-Fatura ne işe yarar? e-Fatura kullanmanın avantajları nelerdir? Bunlar gibi soruların cevapları ve daha fazlası için yazının devamını okuyabilirsiniz.
e-Fatura Nedir?
e-Fatura yani elektronik fatura, elektronik ortamda düzenlenen ve yine elektronik ortamda saklanan bir fatura çeşididir. Bu fatura çeşidinde fatura bilgileri elektronik ortamda düzenlenir ve alıcıya elektronik ortamda gönderilir. Aynı zamanda hem satıcı hem de alıcı faturayı elektronik ortamda saklar. Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığının Ocak 2020 tarihinde bazı firmalar için e-Fatura kullanımını zorunlu hale getirmesinden bu yana kullanılmaktadır. Bu bağlamda e-Fatura kullanması gerektiği halde kağıt fatura düzenleyen mükelleflere Vergi Usul Kanunu uyarınca cezai yaptırım uygulanabilir.
e-Fatura Ne İşe Yarar?
e-Fatura dünya genelinde son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. e-Fatura kullanımı alıcılar ve satıcılar arasındaki faturalandırma sürecini büyük ölçüde hızlandırır. Böylece işletmelerin operasyonel yükünü hafifletir. Aynı zamanda kağıt masrafı olmadığından işletmeler için maliyet avantajı da sunar. Bunlarla birlikte belgelerin elektronik ortamda saklanabilmesi sayesinde faturaların kaybolması veya zarar görme riski de ortadan kalkar.
e-Fatura Kullanma Avantajları Nelerdir?
e-Fatura kullanmanın en önemli avantajlarından bir tanesi faturalandırma sistemine uluslararası bir standart getirmesidir. Bununla birlikte e-Fatura kullanmanın başlıca avantajları şu şekildedir:
- Daha hızlı ve pratik bir faturalandırma süreci,
- Faturanın düzenlendiği anda karşı tarafa ulaşması,
- Karşı tarafa ulaştırılması sürecinde kaybolma ve/veya zarar görme riski olmaması,
- Karşılıklı uyuşmazlıkların en aza indirilmesi,
- Arşivleme maliyetini en aza indirmesi,
- Fatura düzenleme sürecinde daha az hata yapılması
Yukarıda sayılanlarla birlikte e-Fatura sistemi kayıt dışı ekonominin önüne geçmeye de yardımcı olur. Kağıt faturalara kıyasla çevresel olarak da daha sürdürülebilirdir.