Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı birimlerinin, görev, yetki ve sorumluluk alanına giren adli olayların iş ve işlemlerini elektronik ortamda yapabilmelerini ve üretilen verilerden istatistiki raporların elde edilmesini sağlayacak güvenli ve ortak bir bilgi sisteminin oluşturulması amacıyla PolNet üzerinde oluşturulan Emniyet Kolluk İşlemleri Projesi, ülke genelinde hayata geçirildi.
İhbar, olay, sorgulama, eşkal, gözaltı, aranan şahıs, adli evrak, kayıp şahıs, bulunan şahıs, kabahat, illegal örgüt, yoklama-bakaya ve koordinasyon olmak üzere on üç modülden oluşan proje, PolNet üzerindeki diğer proje verilerinden ve yapılan protokoller kapsamında dış kurumların verilerinden güvenli ortamda bilgi sağlayacak.
Yeni ihtiyaçlar olması halinde geliştirilebilir ve genişletilebilir özellikteki projeyle mevsimsel ve dönemsel suçlar, suçların yoğunlaştığı yerler, risk grupları, birbirini tetikleyen suçlar tespit edilebilecek.
İşlemler hızlı ve kaliteli sunulacak
Suç ve kabahatlere ilişkin olaylarda polis tarafından yürütülen iş ve işlemlerin vatandaşlara eşit, daha hızlı ve kaliteli sunulmasının hedeflendiği proje, yapılması muhtemel keyfi uygulama ve suistimalleri de engelleyecek.
Proje sayesinde, Emniyet Genel Müdürlüğünde kurumsal hafıza oluşturulacak, hizmet içi eğitim süreleri kısalacak, hatalı veri girişleri önlenerek iş kolaylığı, motivasyon ile iş gücü ve kırtasiye tasarrufu elde edilecek.
Ayrıca EKİP'in Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemine (UYAP) entegrasyon işlemi tamamlandığında, tahkikat evrakı işlemlerinin elektronik ortamda e-imzalı olarak yürütülmesi ve bu işlemleri yerine getiren yaklaşık 5 bin personelin de alana inerek suç ve suçlularla mücadele eden birimlerde aktif olarak görev alması sağlanacak.