USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Elazığ’da 130 bin ton çöp, 11 bin haneye elektrik olarak geri döndü

ELAZIĞ’DA BİR YIL İÇERİSİNDE TOPLANAN 130 BİN TON ÇÖP, KATI ATIK DEPOLAMA SAHASI’NDA 14 MİLYON 800 BİN KİLOVAT ENERJİYE DÖNÜŞTÜ. KENTİN ÇÖPLERİ, 11 BİN HANEYE ELEKTRİK OLARAK GERİ DÖNDÜ

Elazığ’da 130 bin ton çöp, 11 bin haneye elektrik olarak geri döndü
01-01-2023 08:35
Google News

Elazığ’da bir yıl içerisinde toplanan 130 bin ton çöp, Katı Atık Depolama Sahası’nda 14 milyon 800 bin kilovat enerjiye dönüştü. Kentin çöpleri, 11 bin haneye elektrik olarak geri döndü.


Elazığ’da 5 yıl önce, merkeze 33 kilometre uzaklıktaki Çöteli köyü mevkiine yap, işlet, devret modeli ile 131 hektarlık alana Katı Atık Depolama Sahası kuruldu. Elazığ Belediyesi ekipleri tarafından her gün toplanan tonlarca evsel atık, tesise götürülerek depolanıyor. Bu çerçevede bir yıl içerisinde depolanan 130 bin ton çöpten, 14 milyon 800 bin kilovat enerjiye dönüştü. Çöpler, 11 bin haneye elektrik olarak geri dönerken, aynı zamanda vahşi depolama, görüntü kirliliğini, çevreye yayılan kötü ile atmosfere salınan zararlı gazların önüne geçilmiş oluyor.


Tesis hakkında bilgi veren Elazığ Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Zuhal Ekmen, “ Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları önderliğinde Elazığ Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çöpten elektrik üretimini sağlayarak ülkemizin ve şehrimizin ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz. Kent genelinde toplanan evsel atıkları, merkeze 33 kilometre uzaklıkta bulunan Çöteli köyü mevkiinde kurulan Katı Atık Depolama Sahası’nda elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Tesisimizde yıllık yaklaşık 130 bin ton evsel atık depolanırken, 1 yılda ise toplamda 14 milyon 800 bin kilovat enerji elde ediliyor. Bu da yaklaşık 11 bin haneye elektrik olarak geri dönüyor” dedi.


Elazığ’da günlük olarak toplanan çöpleri ekonomiye kazandırdıklarını aktaran Ekmen, “Evsel nitelikli katı atıkların, Katı Atık Depolama Sahası’nda depolanması ile metan gazının atmosfere salınmasını engelleyerek iklim değişikliğine sebep olan zararlı gazların önüne geçilmiş oluyor. Sahaya gelen evsel atıkların üzeri temiz toprakla örtülerek yangın, koku ve görüntü kirliliği gibi çevreye zararları en aza indirerek çevre ile yer anlamında da kazanç sağlıyoruz. Aynı zamanda elektrik üretiminden aldığımız pay ile de önemli bir kar elde edilmektedir” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ