Sözcü'nün haberine göre; Faturada; enerji bedeli, kayıp ve kaçak bedelinin düştüğünü doğrulayan Oda, buna karşılık dağıtım, iletim, perakende hizmet bedellerinin artırıldığını kaydetti. Elektrikte ‘maliyet bazlı fiyat mekanizması’ adı verilen sistemin bugüne kadar otomatik zam mekanizması olarak kullanıldığını da kaydetti.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “1 Ekim 2015 tarihinden itibaren geçerli olan yeni elektrik tarifesinde yine kalem oyunlarıyla enerji maliyeti ile kayıp ve kaçak bedelindeki düşüşler tüketicilere yansıtılmadı. Bu indirimler şirketlerin tahsil edecekleri dağıtım ve perakende hizmet bedellerine yapılan zamla buharlaştırılırken, TEİAŞ`ın tahsil ettiği iletim bedeli de artırıldı. Böylece yurttaşların elektrik tarifesi değiştirilmezken, sektörün zam talepleri de örtülü bir şekilde karşılanmaya devam edilmiş oldu.” ifadeleri kullanıldı.
Oda’nın hesaplamalarına göre elektrik tarifesindeki kalem oyunlarıyla asgari yaşam standartlarında 4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken yıllık 9 TL’lik indirim buharlaştırıldı. Bu rakam bütün konutlar göz önüne alındığında yıllık 146 milyon 834 bin 589 TL’ye ulaşıyor. Dolayısıyla söz konusu tarife düzenlemesinde artırılan iletim bedeli hariç olmak üzere zamlandırılan dağıtım ve perakende satış hizmet bedelleri kalemleriyle özel dağıtım şirketlerine 119 milyon 823 bin 817 TL`lik doğrudan aktarım yapılmış oldu.
Yeni tarifede, konutlarda kilovatsaat başına 20,13 kuruş olan çıplak enerji bedelinin 19,85 kuruşa, şehit ailelerinin faturasındaki enerji bedelinin 6,642 kuruştan 6,367 kuruşa düşürüldüğüne işaret edilen açıklamada, kullanılan birim enerji miktarına bağlı olarak konut faturalarına yansıtılan kayıp ve kaçak enerji bedelinin de kilovatsaat başına 5,518 kuruştan, 5,515 kuruşa indirildiği kaydedildi.
Ancak bu indirimlerin sektör otoritesi EPDK tarafından yapılan değişiklik ile bir kıymetinin kalmadığı vurgulandı ve “…konut tarifesinde ‘Dağıtım’ bedeline yüzde 5,09, ‘Perakende Satış Hizmet’ bedeline yüzde 4,58, ‘İletim’ bedeline yüzde 5,66 zam yapıldı. ‘Dağıtım’ ve ‘Perakende Satış Hizmet’ bedellerine yapılan zam, elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına aktarılırken, ‘İletim’ bedeline yapılan zam ise elektrik iletim şebekesini yöneten ve kar-zarar dengesi kurması gereken kamu şirketi Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) bilançolarına yansıyacak.” denildi.
Açıklamada, şehit aileleri ve muharip malul gazilerin meskenlerdeki elektrik kullanımı için ödedikleri tarifede de oynama yapıldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Elektrik tarifelerinde dikkat çeken bir kalem oyunu da ülkemizin bugün yaşadığı çatışma ortamında şehit cenazelerindeki seçim propagandasının tam tersine şehit aileleri ve muharip malul gazilerin meskenlerdeki elektrik kullanımı için ödedikleri tarifede yapıldı. Bu tarifenin net enerji bedeli kaleminde; tüm tarife gruplarına göre hem TL bazında hem de oransal olarak en büyük indirim yapılmış olmasına rağmen, şehit ailelerinin faturalarına bu indirim yansıtılmayarak, şirketlere aktarıldı.”
“SEÇİM ÖNCESİ TRT`Yİ FONLAMA ARAYIŞI”
Açıklamada, TRT payına da değinilerek, şöyle denildi:
“Diğer yandan tarife üzerinden tahsil edilen TRT payıyla ilgili yargı kararının ardından TRT payının kayıp ve kaçak bedeli üzerinden alınmayarak, yalnızca net enerji bedeli ile sayaç okuma hariç olmak üzere perakende hizmet bedeli üzerinden tahsil edilmesi gerekmektedir. Tarifede TRT`nin gelir kaybına da bir orta yol çözüm arayışı yansımıştır. Özellikle kamu yayıncılığı açısından seçim dönemlerinde daha kritik bir öneme sahip olan TRT`nin iktidar güdümlü yayın politikası nedeniyle sanayi ve ticarethaneler üzerinden fonlanması öngörülmüştür. Son yapılan tarife düzenlemesinde meskenlerin tersine kayıp ve kaçak bedellerinde büyük indirimler yapılan sanayi ve ticarethane abonelerinin net enerji bedellerindeki indirim ise meskenlere göre oldukça sınırlı tutulmuştur. Tabloda rakamlarını göreceğiniz bu uygulama net enerji bedeli üzerinden tahsil edilecek TRT payını yüksek tutmaya yarayacaktır. TRT payının tahsil edileceği diğer kalem olan perakende hizmet bedeli ise tüm tarife türleri için aynı oran ve aynı miktarlarda artırılmıştır.”