USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Elektrikli otomobili olanlar bu haber size!

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Mehmet Emre Çetintaşoğlu geliştirdiği 1000 kilometre giden akü projesiyle yarışmada birincilik ödülünü aldı.

Elektrikli otomobili olanlar bu haber size!
29-05-2015 13:19
Google News

Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması, Bursa Merinos Kongre Kültür Merkezi'nde yapıldı. Hazırladığı 1000 kilometre menzilli araç bataryası projesiyle 4. Komponent Tasarım Yarışması birincilik ödülünü alan Mehmet Emre Çetintaşoğlu, İhlas Haber Ajansı’na projesinin detaylarını anlattı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Malzeme Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Mehmet Emre Çetintaşoğlu, elektrikli araçlar için lityum iyon batarya geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, “Elektrikli araçların yoğun kullanılmamasının sebebi bataryalarının çok maliyetli olması. Bu kapsamda düşük kapasite ve düşük değerleri maliyeti arttırmakta. Biz bu bağlamda yaptığımız çalışmada ticari bataryalardaki anot kısmından 3 kat daha fazla kapasite verebilen bir batarya geliştirdik. Hedefimiz bunu daha ileri götürmek. 1000 kilometre menzilli batarya yapacağız” dedi.

“LİTYUM İYON BATARYA ÜRETİMİNİ TÜRKİYE’YE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Ürettikleri araç bataryasının anot ve katot diye iki kısımdan oluştuğunu dile getiren Çetintaşoğlu, “Proje üzerinde 3 kişi çalışıyoruz. Neslihan Yuca arkadaşımızın Amerika’da yaptığı çalışma sonrası ortaya çıkan bir proje. Neslihan Yuca anot kısmında, ben de katot kısmında çalışıyorum. Aslında akademisyenlerin çok üzerinde durduğu bir konu. Ancak seri üretime adapte edilemiyor. Ekip olarak geliştirdiğimiz yöntemde ticari olarak uygulanabilecek çok düşük maliyetli olup, bu bataryanın uzun süre dayanabilmesini sağlıyor. İnşallah ülkemize lityum iyon batarya üretimini getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Projenin seri üretime geçmesi için destekleyici yatırımcılara ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Çetintaşoğlu, “Çünkü, üretim tesisi kurmak ciddi maliyet istiyor. Biz kendi bütçelerimizle anca laboratuar ölçeğinde yapabiliyoruz. Bizim önceliğimiz Türkiye’deki yerli üreticilerin rekabet gücünü arttırmak. Eğer bu kısımda elektrikli araç üreticileri yetersiz kalırsa, tabiî ki teknoloji yabancı firmalara da pazarlamak durumunda kalabiliriz. 2017 yılında Türkiye’de elektrikli aracın piyasaya sürüleceği söyleniyor” şeklinde konuştu.

ELEKTRİKLİ ARAÇ BATARYALARI 1-1,5 SAATTE DOLABİLECEK
Çetintaşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "200 kilometre menzili olan 60 KW/S bataryanın kapasitesini 4 kat arttırdığımızda bu menzile çıkabilir. Tabiî ki bu sadece anot kısmı. Bunun katot kısmının da geliştirilmesi gerekiyor. Ona entegre olacak şekilde. Bunu yaptığınızda 1000 kilometre menzilli batarya üretmiş olacağız. Bu yaptığımız ilk adımdır. Batarya dolum hızıyla ilgili ise, açıkçası katota da bağlı ama normal grafit anotlar kullanıldığındaki dolum hızıyla bizim batarya dolum hızı aynı. Ancak yapacağımız çalışmayla batarya dolum hızını standartların altına çekerek 1 ya da 1,5 saatte doldurulabileceğiz”
4. Komponent Tasarım yarışmasında birincilik ödülünü ‘enwair batarya’ projesiyle Mehmet Emre Çetintaşoğlu kazanırken, ikincilik ödülünü ‘düşük sıcaklıklarda çalışabilen yüksek verimli statik range extender’ projesiyle Hasan Avartürk, üçüncülük ödülünü ise ‘Marvın’ projesiyle Kaan Keleş aldı.Yarışmada ayrıca, Ar-Ge ödülü ‘Aktif Enerji Yutucu Güvenlik Sistemi’ projesiyle Emre Demirci’ye verildi. Yarışmada başarılı olanlara ödülleri Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Başkan Yardımcıları Ömer Burhanoğlu ve Cengiz Kabatepe, yönetim kurulu üyesi Ali İhsan Yeşilova ve İTÜ ARI Teknokent İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz tarafından verildi.
Gecede dereceye giren ve ödül alan yarışmacılar toplu fotoğraf çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ