Emniyet Genel Müdürlüğü, valiliklere gönderilen özel genelgenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin salon ve açık hava toplantılarında polis başmüfettişi görevlendirmeye başladı. Başmüfettişler, illerle merkez arasındaki koordinasyonu da sağlarken, alınan güvenlik önlemlerinde aksaklıklar görülmesi halinde müdahale ederek rapor tutuyor.
Ankara Tren Garı’nda yaşanan ve Türkiye’nin yanı sıra dünya çapında da büyük tepki çeken eşzamanlı canlı bomba eylemi sonrasında zafiyet iddiaları araştırılırken, İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeyle devlet büyükleri ve siyasilerin korunmasına özen gösterilmesi talimatı vermişti. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü de yeni bir uygulama başlattı.
Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’in talimatıyla görevlendirilen polis başmüfettişleri, yurt genelinde düzenlenecek toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde olası eylemlere karşı en üst düzeyde güvenlik önlemi alınmasını sağlayacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürüten ve yurt genelindeki toplumsal olayları takip eden Güvenlik Dairesi Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda başlatılan uygulamada Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevli polis başmüfettişlerine özel onaylı görev verilmeye başlandı.
Koordinasyon sağlayacak
İstihbarat birimlerinin çalışmaları sonrasında Ankara’daki eylemin ardından seçim sürecinde başka bir eylem yaşanmaması için alınacak güvenlik önlemleri konusunda alarma geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, Devlet Büyükleri ile TBMM’de grubu bulunan partiler olan CHP, MHP ve HDP liderlerinin katılacağı ve yurt genelinde düzenlenecek toplantıları mercek altına aldı.
Siyasi liderlerin katıldığı toplantı ile gösteri yürüyüşleri öncesinde, sırasında ve sonrasında olası eylemlere karşı alınacak güvenlik önlemlerinin en üst seviyede sağlanması, merkez ile koordinasyonun kurulmasıyla birlikte güvenlik önlemleriyle ilgili tecrübelerin paylaşılması için polis müfettişleri görev almaya başladı.
Polis müfettişleri, yeni uygulama kapsamında görevli olarak gittikleri kentte yapılacak ve siyasi liderlerin katılacağı toplantı ile gösteri yürüyüşlerinde il emniyet müdürlüklerince alınacak önlemleri yerinde tespit ederek denetliyor. Alınan güvenlik önlemlerinde görülecek eksiklik ve yetersizlikler sonrasında müfettişler rapor tutuyor.
Kritik bölgelere komando sevkiyatı
Vatandaşların oylarını rahatlıkla kullanmaları ve iradelerini sandığa yansıtmalarına yönelik tedbirler alan İçişleri Bakanlığı, seçim günü 255 bin emniyet görevlisi ile 130 bin jandarma personeli görevlendirdi. Jandarma Genel Komutanlığı da seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu’da tedbirleri artırdı, kritik bölgelere komando ve Jandarma Özel Harekât birlikleri sevk edildi. Tutanakların, sandıkların ve torbaların il ve ilçe seçim kurullarına naklinin yanı sıra seçim görevlilerinin görev yerlerine gidişine yönelik de önemler alındı. Bununla ilgili bazı bölgelerde zırhlı araç ve helikopterlerden faydalanılması planlanıyor. Seçim güvenliği kapsamında batıdaki bazı birlikler, Doğu ve Güneydoğu’ya geçici olarak sevk edildi.
Oy verme süreleri
1 Kasım’daki seçimde oy verme işlemi sabah saat 08.00’de başlayacak ve saat 17.00’de sona erecek. Ancak YSK’nın kararı uyarınca Giresun, Sivas, Kahramanmaraş, Gaziantep illeri ile doğusunda kalan tüm illerde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Oy sandıkları bu illerde saat 16.00’dan önce, geri kalan illerde ise 17.00’den önce açılamayacak.