Sosyal belediyecilik uygulamaları ile destek elini dezavantajlı gruplara uzatan Yıldırım Belediyesi, roman, engelli, yetim, yoksul ve kimsesiz bireylere yönelik geliştirdiği projelerle örnek oluyor. Yıldırım Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ‘Müzik Akademisi’nde 10 farklı branşta ücretiz eğitim alan 401’i engelli, toplamda bin 501 kursiyer müzik ile adeta terapi görerek yaşama sarılıyor. Alanında uzman müzisyenler tarafından keman, gitar, klarnet, piyano, bağlama, ritim ve ney enstrümanlarının teorik ve pratik eğitimlerini alan kursiyerler koro, tiyatro ve halk oyunları branşlarıyla saklı kalmış yeteneklerini gün yüzüne çıkararak hayata tutunuyor. Öte yandan engellilere gösterdiği pozitif ayrımcılık dört duvar arasından kurtulmalarına yardımcı olan Yıldırım Belediyesi, ‘Engelsiz Mutfak’ çalışmasıyla engellileri hem meslek sahibi yapıyor hem de sosyalleşmesine katkı sağlıyor. Haftada 4 gün alanında uzman eğitmenler tarafından aşçılık eğitimi alan 80 engelli öğrenci, ücretsiz kurs sonunda sertifikalarını alarak diplomalı pasta-börek ustası olma imkanına kavuşacak.
DEZAVANTAJLI BİREYLERE TAM DESTEK
Yerel yönetimlerin dezavantajlı gruplara karşı toplumun her kesiminden daha fazla sorumlukları olduğunu vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Müzik Akademisi, tüm Türkiye’de uygulanması gereken örnek bir proje. Bu, bizim hayata tutunmak, kendilerini kanıtlamak isteyen engelli kardeşlerimize borcumuz. Öğrencilerimizin başarıları, kendilerine küçük bir fırsat verilen kocaman yüreklerin neler başarabileceklerinin göstergesi. Ayrıca bu akademimizin dostluğun, kardeşliğin ve paylaşmanın şehri Yıldırım’da faaliyet gösteriyor olması bizim için ayrı bir gurur vesilesi.” diye konuştu.
‘ENGELLİLERE İMKAN TANINMALI’
Toplumun kendi geleceğine sahip çıkması için engellileri görmezden gelemeyeceğinin altını çizen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Engelsiz Mutfak projemiz ile de engellilerimizi tüketen bir anlayıştan üreten bir aşamaya geçirmemiz istiyoruz. Onları dört duvar arasından çıkarıp hayatın vazgeçilmez unsurları olmaları konusunda teşvik ediyoruz. Yapacakları kurs çalışmalarıyla ne kadar başarılı olduklarını gösterecekler. Engellilerimizi sosyal yaşama katarken aynı zamanda onların mutlu olabileceği, kendilerini ifade edebileceği ve hatta meslek sahibi olabilmelerini sağlıyoruz. Bu sayede hem engellilerimiz hem de ailelerinin mutlu olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.