Şeref Yaman (35), 10 yıl önce Hacer Yaman (25) ile evlendi. Hamile kalan Hacer Yaman, erken doğum yapmak zorunda kaldı. 7 aylık dünyaya gelen bebeğe "Esra" ismi verildi. Bir süre hastanede tedavi gören Esra dünyaya erken geldiği için hayatını bedensel engelli olarak sürdürmek zorunda kaldı.
Ayağa kalkamayan, belden aşağısı tutmayan Esra için annesi hayat mücadelesi başlattı. Anne, kızının bacaklarının güçlenmesini için kendi imkanlarıyla ona evde fizik tedavi uygulamaya başladı.
Bu arada, çiftin Ela Nur (3) ismini verdiği bir kız çocukları daha oldu. Esra’nın okul zamanı gelmişti ancak bedensel engelli olduğu için yürüyemiyor, ihtiyaçlarını kendi gideremiyordu. Bu nedenle anne Yaman iki kızını da alarak okulun yolunu tuttu.
Kızını 1. sınıfa yazdıran Hacer Yaman diğer kızını da yanına alarak her gün bebek arabasıyla okula gitti. Okuma-yazma bilmeyen Hacer Yaman, kendisi de derslere girip kızıyla birlikte okuma-yazma öğrendi. Esra 3. sınıfa, annesinin fedakarlığıyla geldi. Derslerde de başarılı olan Esra hala annesi tarafından bebek arabasıyla okula götürülüp getiriliyor. Bu arada, kendi imkanlarıyla fizik tedavi uygulayan anne, Esra’nın ayağa kalkmasını ve bir kişinin yardımıyla yürüyecek hale gelmesini sağladı.
"FİZİK TEDAVİ DOKTORU OLSUN, HAYAT VERSİN"
Anne Hacer Yaman, kızının bedensel engelli olduğunu, yürüyemediğini anlatarak, "Sürekli fizik tedavi uygulanması gerekiyor. Ben de fizik tedavi yapmasına yardımcı oluyorum. Kendi ihtiyaçlarını kendi göremiyor onun için okulda kalıyorum. 3 yıldır burada kendisiyle bekliyorum. Doğuştan böyle sürekli fizik tedavi yaptığımız için ayakları açılıyor. Gücümüzde yok sürekli tedaviye de götüremiyoruz, eşimin sürekli bir işi olmadığı için zorlanıyoruz. Küçük kızımla 3 senedir okulda bekliyoruz. Kendi ihtiyaçlarını gideremediği için yardım ediyorum. Benim de okumam yazmam yoktu, onun sayesinde öğrendim. Bütün harfleri öğretmen bana da gösterdi şimdi kızım 3’üncü sınıfta ne biliyorsa ben de aynısını biliyorum" dedi.
Hiç okula gitmediğini anlatan Yaman şöyle devam etti:
"Bir harf yazmayı dahi bilmiyordum ama şimdi her şeyi biliyorum ve kızımın derslerini de ben yaptırıyorum. Ben okumadığım için kızımın okumasını istiyorum, bir dolmuşun üzerindeki yazıyı bile okuyamıyorsun cahillik gerçekten çok zor. Ben kızımın gerçekten okumasını ve bir yerlere gelmesini istiyorum çünkü birine mahkum kalıyorsun ben kızımın birine mahkum kalmasını istemiyorum. Yarın büyüdüğünde hayali olacak onun için ben onu okutup büyüteyim ki ileride hayallerini kurabilsin. Biz doğuluyuz ailem göndermedi 9 kardeşim okudu ama beni okutmadılar kız olduğum için mi göndermediler bilmiyorum. Evde çalışacağım konuyu öğretmen bana anlatıyor ben de kızımı çalıştırıyorum. İlk başlarda öğretmen bana ’A’ yaz diyordu bilmiyordum ki yazayım çocuğuma öğreteyim. 1’inci sınıfta beraberdik her şeyi öğrendim şimdi kızıma da ben öğretiyorum."
Kızının sayesinde her şeyi öğrendiğini söyleyen anne Yaman, "İyi ki benim kızım olmuş çünkü ben onun sayesinde her şeyi öğrendim şu an farklı bakıyorum hayata. Benim bir hedefim var kızım iyi bir yerlere gelsin ve doktor olmasını istiyorum. Çünkü insanlara faydalı olsun hatta fizik doktoru olsun ki annelere umut olsun. Bana doktor dese ki ’hiç umut yok’ ben yine de pes etmem çünkü benim umudum var. Kızım hiç ayakta duramıyordu şimdi adım atıyor ben çaba gösterdikçe o da çaba gösterdi. Kızımı iyi bir yere getirene kadar asla pes etmeyeceğim" diye konuştu.
(Fatih Keçe/İHA)