USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Engelli üretsin, doğa kazansın'

TOFD'un "Engelsiz Tekstil Atölyesi"nde omurilik felçliler, ürettikleri bez çantalardan gelir elde ederken çevre kirliliğinin de önüne geçiyor.

'Engelli üretsin, doğa kazansın'
22-10-2015 14:35
Google News

Türkiye Omurilik Felçliler Derneği'nin (TOFD), "Engelsiz Tekstil Atölyesi"nde omurilik felçlilerin ürettiği bez çantalar, poşet ve plastik çantaların yarattığı çevre kirliliğini azaltamaya da katkı sunuyor.

2002'de iki firmanın, ortopedik engellilerin kullanımına uygun dikiş makinası vermesiyle TOFD bünyesinde kurulan "Engelsiz Tekstil Atölyesi", omurilik felçlilerine, dikiş makinasını özel el aparatlarıyla el ve dirsekleriyle kullanabilmesine imkan tanıyor.

Tekstil atölyesinde, 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOFD işbirliği ile 40, 2008 yılında devreye alınan İŞKUR projesi ile de 9 ortopedik engelli 12 ay boyunca "Konfeksiyon Elemanı" eğitimi aldı. 

Mezun olan öğrencilerin çoğunun halen tekstil atölyesinde hem yeni gelen öğrencilerin eğitimlerine katkı sağladığı, hem de alınan siparişlerle gelir elde etmeye devam ettiği Engelsiz Tekstil Atölyesi'nde, bugüne kadar daha çok bez çanta üretimi gerçekleştirildi. Atölyede sipariş üzerine üretilen bez çantalarla hem ekonomiye hem de çevreye katkı sağlanıyor.

İşe göre 5 ila 15 kişinin çalışabildiği atölyede, makinacıdan ütücüye kadar tekstil üretiminin tüm aşamalarında engelliler istihdam ediliyor. Atölye çalışanları omurilik felçlileri, evlerinden özel araçlarla alınıyor, mesai sonrasında aynı araçla evlerine bırakılıyor. 

TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, istihdamın bir engellinin yaşamını her anlamda idame ettirmesi için önemli olduğuna dikkati çekerek, "Öncelikle arkadaşlarımıza mesleğin eğitimlerini veriyoruz. Sonra dernek bünyesinde ya da dışarıda onlara iş buluyoruz. Atölye 10 yılı aşkın bir süre önce kuruldu. 2014'te Başbakanlık Onur Ödülü aldı. Çünkü ağır engel grubunda, çocuk felci, kas hastası gibi, tekerlekli sandalyeye bağımlı olan arkadaşlarımızın istihdamı en zor olan engel grubu içinde yer alıyor. Tekstile de baktığımızda hafif bir iş kolu sayılmaz. Arkadaşlarımız, ulaşım ve erişim gibi engelleri ortadan kaldırılınca en ağır engel grubunda olan kişilerin bile üretim yaptıklarını bu atölye sayesinde en güzel örnekleriyle kanıtlamış oluyor" diye konuştu. 

Ramazan Baş, çanta dışında, iş tulumu, iş önlüğü, masa örtüsü dahil tekstil alanında her şeyi üretebildiklerini kaydeden Baş, tekstil firmalarından sipariş beklediklerini dile getirdi. 

"Arkadaşlarla birlikte güzel vakit geçiriyoruz"

Atölye çalışanı Aysel Birol da (55),  1974 yılında 14 yaşındayken beden eğitimi dersinde yanlış hareket nedeniyle omurilik sinirlerinin zarar gördüğünü ve omurilik felçlisi olarak hayatını sürdürmek zorunda kaldığını aktardı.

Ürettikleri bez çantalara kordon sapı takan Birol, "Çantanın dikiminden sonra kalan iplerini temizliyoruz ve en son etiketleri bağlıyoruz. Türkiye Omurilik Felçliler Derneği'nin üretimi olduğunu belirten amblemlerimizi bağlıyoruz. Burada işe yaradığım, katkıda bulunduğum için kendimi faydalı hissediyorum. Birey olarak faydalı olduğumu düşünüyorum bu da bana güven veriyor, maddi manevi katkı oluyor. Arkadaşlarla birlikte güzel vakit geçiriyoruz ve iş öğreniyoruz" diye konuştu.

Birol, diğer engellilerin de evde oturup boş vakit geçirmek yerine, üretime katılmaları, kendilerine ve çevrelerine maddi, manevi katkıda bulunmaları tavsiyesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ