Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, 1855 yılında Bursa’da meydana gelen 'Küçük kıyamet' olarak anlatılan deprem ardından geçen süre içersinde, fay hatlarının hala tespit edilemediğini söyledi. Bu depremin 150-180 yıllık periyodu olduğunu öne süren Engin Er, şöyle dedi:
"Bu tarihe bakarsak, 'deprem gelmiş' demektir. 1855 depremiyle ilgili Bursa’da yapılmış bir tane çalışma dahi yok. Yerel yöneticilerimiz bizim söylediklerimizi anlamamakta, güvenli bir kent yapmamakta ısrar etmektedir. Kısa zamanda olabilecek bir depremden İstanbul’da etkilenecektir. Devlet, 'Bursa’nın içinden fay hattı geçiyor' diye açıklama yaptı. Fakat hiçbir belediye, 'fay hatları var' diyerek, 'Buraya okul, hastane, bina yapamazsınız' demiyor, imar durumunu engelleyen hiç bir yaptırım uygulamıyor. Deprem trafik kazası gibidir. Bir defa olur ve olduğu zaman insanlarımız ölür."
Dünyada geçen yıl kaydedilen depremlerde 9 bin 640 kişinin yaşamını yitirdiğini, 500 binden fazla konutun ciddi hasar gördüğünü belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, şöyle devam etti:
"Çok eskilere gitmeye gerek yok. Erzincan'da 1939, Marmara'da 1999, Van'da ise 2011 depremleri, hazırlıksız yakalandığımız, ülkemizin sonuçlarını unutamadığı felaketlerden sadece bazılarıdır. Topraklarımızın yüzde 66’sı birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Konutlarımızın yüzde 44’ü birinci, yüzde 25'i ikinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Ayrıca nüfusumuzun yaklaşık 34 milyonu birinci derece, 22 milyonu ikinci derece deprem bölgesinde yaşamaktadır. Bu gerçeği yeterince göremeyen yada yetersiz çalışmalarla rağmen depreme hazır olduğunu düşünen yöneticilerimiz ve kurumlarımız yarın yaşanabilecek bir büyük depremde ortaya çıkacak kayıpların sorumluluğunu alabilecek mi? 2015 yılında Türkiye’de 2’den küçük 6’dan büyük toplam 21 bin 984 adet deprem meydana gelmiştir. Yani yer kabuğu bize hareketli olduğunu depremin her an olabileceğini göstermektedir."
Basın açıklamasında, Kandilli Rasathanesi'nin depremi 3-4 dakika önceden haber vermek için yaptığı yatırımları da eleştiren Engin Er, deprem ve halkın sağlığını ciddiye almayan belediyeler hakkında yasal süreç başlatacaklarını ekledi. Er, yılda en az 4 kez toplanması gereken Deprem Danışma Kurulu'nun da 3 yıldan bu yana bir araya gelmediğini ekledi.