Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan’daki ikinci gününde temaslarına devam ediyor. Erdoğan, başkent Zagreb’de Hırvatistan’da İslamiyet’in resmi din olarak kabul edilmesinin 100. yıl dönümü törenine katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada programın ve yıl dönümünün hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Hırvatistan topraklarının, İslamiyet’le tanışması 100 öncesine değil, çok daha eskilere değiniyor. Yüzyıllar boyunca Müslümanlar bu topraklarla barış, huzur ve güven içinde yaşadılar. 1991 yılında Hırvatistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra herkes gibi Müslümanların yaşadığı sıkıntılar da sona erdi. Hırvatistan’da Müslümanların özgür bir şekilde dini vazifelerini yerine getirdiklerini, hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan yaşadıklarını görüyoruz. Bu hoşgörü ve özgürlük ortamı sadece Müslümanlara has bir durum değildir. Bütün dinler ve kültürler için geçerlidir. 2002 yılında Hırvatistan ile meşihat arasında başlatılan işbirliğini bu noktada son derece önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
“DİNLER ARASINDAKİ MÜNASEBETLERİ TARİHİN ACI HADİSELERİ ÜZERİNDEN OKUMAK YANILTICIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan ziyaretini çok önemli bir etkinliğin hemen ardından gerçekleştirdiğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Buraya kuruluşuna öncülük ettiğimiz Medeniyetler İttifakı’nın 7. Küresel Formu’nu Bakü’de icra ettik. Bu girişim çatışma teorilerinin sıkça dillendirildiği, geleceğe dair umutların azaldığı, kıyamet senaryolarının gündemi işgal ettiği zor bir dönemde attığımız çok değerli bir adımdır. Sorunlara teslim olmak yerine zor olanı seçtik. Elimizi taşın altına koyarak İspanya ile bu girişimi başlattık. 2005 yılında attığımız bu küçük adım bugün dostlar grubundaki 145 üyesi ile küresel işbirliği platformuna dönüştü. Girişimin kısa sürede elde ettiği bu başarı ve hüsnü kabul umutlarımızı taze tutmamızı, geleceğe güvenle bakmamızı da sağlıyor. Aramızda İslam dünyasının farklı coğrafyalarında, Avrupa ülkelerinden, Amerika’dan ve dünyanın birçok değişik ülkesinden misafirimiz bulunuyor. Her biriniz kendi ülkelerinizde ve toplumlarınızda önemli görevler, ağır mesuliyetler üstleniyorsunuz. Bulunduğunuz ülkelerde ayrıştıran değil, kaynaştıran olmanız, birlik ve beraberliği teşvik etmeniz çok önemli. Tasavvufta kesrette vahdet anlayışı var. Yani çoklukta birlik. Bilhassa bu dönemde sizlerin liderliğine, katkısına ve özverili çalışmalarına çok büyük ihtiyaç var. Hoşgörü derseniz, siz diyalog derseniz, samimiyetle bir arada yaşama kültürünü savunursanız bizi birbirimize düşürmek isteyenler kesimler kendi karanlıklarında boğulacak. Dinler arasındaki münasebetleri tarihin acı hadiseleri üzerinden okumak yanıltıcıdır, yanlıştır. Bugün artık acı olayları değil, bir arada yaşamaya dahil güzel örnekleri konuşmalıyız.”
Hırvatistan’ın örnek alınması gereken bir tablo sunduğunu belirten Erdoğan, “Biz de ülkemizin toplumsal mozaiğini oluşturan farklı dinleri ve kültürleri Türkiye’nin kıymetli bir hazinesi olarak görüyoruz. Bunlar Fakirlik değil, tam aksine zenginliktir. Türkiye’nin son 13 yılı ülkemizdeki tüm toplum kesimlerinin olduğu gibi, Hristiyan ve Musevi vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin genişlediği bir dönem olmuştur. İnşallah bundan sonra da aynı anlayışla aynı vizyonla yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
(İHA)