USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fabrika gibi çalışıyor!

İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumunda hükümlülerin  meslek sahibi olması için oluşturulan demir atölyesi, aldığı siparişlerle adeta  fabrika gibi çalışıyor.

Fabrika gibi çalışıyor!
10-05-2016 16:24
Google News

İşyurdu Müdürlüğüne bağlı atölyede, dolap ve ranza gibi eşyaların  yanında konteyner ve araç üstü ekipmanlarının üretimi de yapılıyor.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı Aliağa  Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü içinde yaklaşık 900 mahkumun kaldığı açık cezaevinde  280’e yakın mahkum iş atölyelerinde, 250 mahkum ise iç hizmette çalışıyor.

Hükümlülerin bir meslek ya da zanaat öğrenerek topluma yararlı birey  olarak dönmelerini amaçlayan atölyede ayrıca hükümlülerin ekonomik yönden  güçlenmesi, hizmet ve üretimleriyle ülke ekonomisine katkıda bulunmaları  hedefleniyor.

Kurum Müdürü Halis Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada iş  atölyelerinde çalışan hükümlülerin cezalarını çekerken meslek öğrendiklerini  belirterek, kendi gelirlerini elde eden hükümlülerin sağlık güvencesinden  ailelerinin de faydalandığını söyledi.

Demir atölyesinin özel sektörde bulunabilecek imkan, iş gücü ve  makinelere sahip olduğunu dile getiren Orhan, atölyedeki makinelerle sac ve  metale dair her türlü siparişin taahhüdünü yerine getirebileceklerini vurguladı.

Devletin her türlü imkanı kendilerine sunduğunun altını çizen Orhan,  bu imkanlar sayesinde askeri birliklere konteyner ve özel firmalara araç üstü  ekipmanların üretimini dahi yaptıklarına dikkat çekti.

Orhan, "Atölyede en iyi makinelere sahibiz. Atölyemizde sac ve demir  aksamı olarak her türlü projenin taahhüdünün üstesinden gelebiliriz. Teknolojimiz  ve imkanlarımız gayet iyi. Genelde kamu kuruluşlarının siparişlerini alıyoruz.  Hükümlülere bu süreçte eğitim desteği veriliyor. Atölyede çalışan hükümlüler,  tahliye olduktan sonra bu alanda iş bulabilme imkanına sahip oluyor." diye  konuştu.  

'KISA SÜREDE ZANAAT ÖĞRENİYORLAR'  

Atölye şefleri ve mühendislerden aldıkları eğitim, iş ahlakı ve  disiplini sayesinde mahkumların kısa sürede zanaat öğrendiklerini söyleyen Orhan,  atölyenin kar amacı gütmemesine rağmen gelirinin iyi olduğunu ifade etti.

Orhan, "2015 yılının içerisinde elde edilen hasılat 1 milyon 95 bin  liradır. Önümüzdeki günlerde işlevini tam yerine getirdiği zaman hasılatın 6-7  milyon liradan aşağı düşmeyeceğini düşünüyoruz. Kar elde etme amacımızı ön plana  çıkarsak daha farklı sonuçlar ortaya çıkar ama önemli olan burada hükümlüleri  meslek sahibi yapmaktır." dedi.

Orhan, üretim esnasında kaliteden ödün vermediklerini, ürünlerin  fiyatının ise piyasaya göre oldukça uygun olduğuna işaret etti.

Asıl mesleği makine teknikeri olan infaz koruma memuru Hamza Alkanat  ise hükümlülere eğitim vererek tahliye sonrası hayatlarına adapte olmaları için  her türlü teknik bilgiyi ve tecrübeyi aktardıklarına dikkat çekti.

Sac ve metal teknolojisinin ustalık gerektirecek hünerleri hükümlülere  aktardıklarının altını çizen Alkanat, "Demirin kökünden başlıyoruz, taşlama,  kaynak, montaj, makinelerde panç, bükme, kesme, boru bükme, silindirle sac  kıvırma gibi metotlarda eğitim vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

G.K. isimli hükümlü ise demirle ilgili her türlü projeyi yapabilecek  seviyeye geldiklerini belirterek, "Cezaevine düşmeden önce bir mesleğim yoktu. Bu  kuruma geldikten sonra meslek öğrendik diyebilirim. Bir de kurum müdürümüz bize  kurs açtı. Oradan kazandığımız belgelerle de iş yeri açma şansına sahip olacağız.  Çıkınca da Allah nasip ederse bu mesleği devam ettirmek istiyorum. Şu anda burada  elde ettiğimiz bilgiler dükkan açmaya yetiyor.” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ