AB destekli Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı kapsamında Hasköy Kadir Rezan Has Kız Yatılı Bölge Ortaokulu tarafından yürütülen ‘Bir Çiçek Daha Açsın’ projesi devam ediyor. Proje kapsamında Hasköy ilçesine bağlı Umurca, Sarıbahçe, Koğuktaş, Büvetli, Otaç, Koç, Yukarı Üçdam, Elmabulak, Yarkaya ve Böğürdelen köyleri ile ilçe merkezindeki Taşbulak mahallesinde kapı kapı dolaşan öğretmenler, kız çocuklarını eğitime kazandırmak çalıştılar. Daha önce yapılan çalışma kapsamında 48 kız çocuğunu eğitime kazandıran proje ekibi, ilçeye bağlı Umurca köyünde maddi imkansızlıklardan dolayı eğitimlerini yarıda bırakan iki kız kardeş için harekete geçti. Minibüsle köye gelen ekip, önce aile ile bir araya gelerek projelerini anlattı. Eğitimlerini yarıda bırakan 15 yaşındaki Bahar ve 11 yaşındaki Betül Mutlu için görüşmelerde bulunan öğretmenlerden Halide Bildirici, “Bu kızları okutmak bizim en büyük görevimiz, hele bir anne ve baba olarak kızları okutmak sizin daha çok göreviniz. Senin yapamadığını şimdi kızlarına fırsat ver onlar okusun. Şimdi okula gönderecek misin?” dedi.
Proje ekibi, kızların annesini alkışlayarak tebrik etti. Öğretmenler, kız öğrencilerle yakından ilgilenerek kayıtlarını yapmak için okula götürdü.
"BAKANLIK HER TÜRLÜ İMKANI VERİYOR"
Proje ile ilgili bilgi veren Okul Müdürü Seyithan Altay, 50 kız öğrenciyi eğitime kazandırdıklarını ve projede yüzde yüz başarı elde ettiklerini söyledi. Kış mevsiminde 11 köyü gezerek kız çocuklarını eğitime kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden Altay, “Bir Çiçek Daha Açsın projemiz, Bakanlığımızın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı bir proje. Avrupa işbirliği ile yapılan projeler kapsamında faydalanıcı okul olarak Kadir Rezan Has Kız YBO Müdürlüğü seçildi. Biz kışın ortasında 11 köyü gezerek öğrencilerimizi okula kazandırmaya çalıştık. Bütün evlere gittik, kendi imkanlarımızla ve proje kapsamında 48 öğrencimizi okula kazandırdık. Şu an okula gelmeyen iki öğrencimizin evindeyiz. İnşallah bunları okula kazandıracağız, eğitim öğretime kazandıracağız. Bakanlığımız sağolsun her türlü imkanı bize veriyor. Bu aşamada mutluyuz. Öğrencilerimiz inşallah gelecek, devam edecekler ve yüzde yüz başarılı olduk diyebilirim” dedi.
Muş’ta 50 kız çocuğunu eğitime kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden İngilizce Öğretmeni Şeydanur Taç da, “Yaklaşık 11 köyümüze ziyaretimizi gerçekleştirdik. İki kızımızı daha kazandırmanın hem mutluluğunu yaşıyoruz hem de inşallah bu çorbada tuzumuz olursa ne mutlu bize diyoruz. Öğretmenlik sadece sınıfta yapılan bir meslek değildir. Biz bunu hayat boyu hem sınıfta hem de gündelik hayatta uygulamaya çalışıyoruz, elimizden geldiği kadar. Ben kendim Tekirdağlıyım, fakat Muş’ta görev yapıyorum ve 50 kızımızı bu proje kapsamında eğitime kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizin her yerinde görev yapmak bizim için onurdur.” diye konuştu.
AİLELER VE KIZLARI
Hayatta en büyük hayalinin okumak olduğunu, ancak maddi durumlarının yetersiz olması nedeniyle kız çocuklarını dahi okutamadığını vurgulayan 4 kız annesi Gülten Mutlu ise, “Ben okumadım, inşallah kızlarım okur öğretmen olurlar. Benim en büyük hayalimdi. Maddi durumumuz yoktu diye okutamadım onları. Allah öğretmenlerimizden razı olsun. Okumak benim hayalimdi, okuyamadım. Öğretmenler kapımıza kadar geldi, onlara çok teşekkür ediyorum. Şimdi benim hayalimi kızlarım inşallah gerçekleştirecek. Hepsine teşekkür ederim, Allah onlardan razı olsun. İnşallah kızlarım okur ve hayallerimi gerçekleştirirler” diye konuştu.
Ailelerinin maddi durumu olmadığı için kendilerini okutamadığını belirten 5. sınıftan terk Bahar Mutlu (15), “Bizim maddi durumumuz olmadığından dolayı ailelerimiz bizi okula gönderemedi. Şu an öğretmenlerimiz bizim evde. İnşallah okula devam edeceğiz. Benim hayalim doktor olmaktı, inşallah olacağım öğretmenlerimiz sayesinde” dedi.
Yeniden eğitime kazandırılan diğer bir kız öğrenci olan Betül Mutlu (11) ise, “Çok heyecanlıyım. Biz okuyamadık. Hocalarımız bizim eve geldi bizi okutmak için” şeklinde konuştu.
(İHA)