Malatya Cumhuriyet Savcısı Aziz Yaşar Yetkinoğlu tarafından hazırlanan 171 sayfalık iddianamenin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmesinin ardından 10 tutuklu 33 şüpheli hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olma, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” suçlarından ceza talep ediliyor.
İddianamenin giriş bölümünde FETÖ/PDY’nin kuruluşu, amacı, sosyokültürel ve zihinsel yapısı, kuruluşundaki yemin metni, örgütün haberleşmede kullandığı teknikler, istihbarat ağı, baskı oluşturma teknikleri, siyasi baskı ve propaganda araçları gibi bilgiler yer alırken Malatya’daki soruşturmanın geçmiş yıllarda Zaman gazetesinde dağıtım şefi olarak görev alan şüpheli Mehmet T.’nin savcılığa ifade vermesi ile başlatıldığı belirtildi.
1996 yılında gazetenin dağıtım şefliğine atandığını belirten Mehmet T., kendisine ’Hakverdi’ kod adının verildiğini belirterek, FETÖ içerisinde yaşanılan süreci ayrıntısı ile anlattı. Kendisinin ilk kez cemaate ait olan bir lisede yapılan himmet toplantısına katıldığını belirten Mehmet T., toplantıya İstanbul’dan ismini Ali Rıza T. olarak hatırladığı yaşlı bir sorumlunun katıldığını söyledi.
Burada konuşma yapan sorumlunun, himmet listesinde herkesin isminin olması gerektiğini ve listeyi ahirette Peygamber Efendimizin kontrol edeceğini ve o gün geldiğinde listede ismi bulunmayanların pişman olacaklarını söylediğini ileri süren Mehmet T., bu konuşmanın ardından çıkışta herkesin himmet parası verdiğini hatta bazı bayanların ise ellerinde bulunan yüzükleri çıkararak cemaate verdiğini söyledi.
Mehmet T.’nin ifadesinde örgütün devlet kanallarını da kullanarak para sağladığını gösteriyor. İddianamede yer alan bilgilere göre şüpheliler arasında bulunan il imamı Eyüp D.’nin kendi döneminde cemaatin yapısını çok genişlettiği belirtilerek elde edilen gelirlerin çok arttığı belirtiliyor.
Yine aynı dönemde SODES isimli proje ile cemaate ciddi oranda para aktarıldığı Mehmet T.’nin ifadesine yansırken, iddianamede, FETÖ/PDY’nin örgüt mensuplarına yapılacak operasyonları önceden öğrenebilmek için UYAP, POLNET, TÜBİTAK ve TİB gibi resmi kurum ve kuruluşlara sızdığı vurgulandı.
İddianamede ayrıca cemaatin mütevelli heyetince toplanan paraların da şüpheli Mehmet T.’nin Bank Asya Malatya Şubesi’ndeki hesabı üzerinden bir kısmının yurt dışına bir kısmının ise başka hesaplara aktarıldığı belirtildi.
Soruşturmada Zekai I., Gökhan G., Suat S., Kubilay K., Muzaffer E., Yücel Y., Turan C., Turgut A., Kaan Emre Ö., Halil K. tutuklu bulunurken, 11 şüpheli ise halen aranıyor. 5 şüpheli adli kontrol ile serbest bırakılırken, 5 kişi ise ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
İddianamenin kabul edilmesinin ardından tutuklu sanıklardan Nurettin K. ile Haşim O. tahliye edilirken, sanıklar hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olma, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” suçlarından 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
(İHA)