Aksu, Atatürk Meydanı'nda toplanan ve aralarında FİSKOBİRLİK, Giresun Ticaret Borsası, Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinin de yer aldığı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri adına okuduğu basın açıklamasında, fındık fiyatında yaşanan düşüşün fındık üreticisini zor durumda bıraktığını söyledi. Türk fındığı ve üreticisinin gelinen noktada sahipsiz bırakıldığını iddia eden Aksu, "Dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği Giresun'da son zamanlarda üreticimiz, esnafımız, sektör temsilcileri büyük moral çöküntüsü içine girmiştir. Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık, iniş ve çıkışlar altındeğerindeki ürünümüzü ve üreticisini zora sokmuştur.
'BÜYÜK HAKSIZLIK'
Türkiye'nin hiçbir girdi olmadan 2 milyar dolar döviz geliri sağlayan tek tarım ürünü olan fındık ve üreticisi sahipsizliğe, yalnızlığa ve adeta kaderine terk edilmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluşuna, gelişmesine en büyük kaynağı sağlayan fındık ve fındık üreticisini sadece doğrudan gelir desteğine mahkum etmenin büyük haksızlık olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.
Giresun Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları olarak fındığa her zaman sahip çıkacaklarını, çıkmaya da devam edeceklerini belirten Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fındıkta birkaç tane yabancı büyük alıcının egemen olduğu dünya piyasası karşısında üretici örgütsüz ve serbest piyasanın çarklarına terk edilmiştir. Fındık serbest piyasaya bırakılmayacak kadar özel bir üründür. Bu altın değerindeki, mucize besin kaynağı fındığın en büyük üreticisi Türkiye'dir.
Fındıktan elde edilen gelirin bir bölümünün üreticinin, sanayicinin ve sektörün gelişmesine aktarılması, bir hakkın teslimi olacaktır. Giresun'dan hep beraber, hiç bir siyasi oluşum olmadan haykırıyoruz. Biz fındığımıza sahip çıkacağız. Giresun olarak sahip çıkacağız. Halkımız da bizim yanımızda. Yolumuz açık olsun." Aksu, sivil toplum örgütleriyle dün toplantı yaptıklarını, burada fındıkta yaşanan sorunlar ile istek ve talepleri içeren bazı kararlar aldıklarını dile getirerek, gerçekleştirilen basın açıklamasıyla da bunları kamuoyuna deklare etmek istediklerini ifade etti. Fındık üreticilerinin 1938 yılında kurduğu FİSKOBİRLİK'in gerçek kooperatifçilik statüsüne kavuşturulmasını isteyen Aksu, şunları kaydetti: "
Yeniden üreticinin güçlü örgütü olması sağlanmalıdır. Giresun Ticaret Borsası tarafında dünyada ilk olacak Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası teşvik edilip yaygınlaştırılmalıdır. Birçok sektörde olduğu gibi Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmalıdır. Dünya piyasalarında Türk fındığının egemen olabilmesi için kalite ve fiyat istikrarı sağlanmalıdır. Bunun için yüksek rekolte yıllarında arz fazlasını depolayacak, düşük rekolte yıllarında stok fındığı devreye sokacak bir yapı oluşturulmalıdır. Giresun'da, Fındık Organize Sanayi Bölgesi kurularak fındık ve fındık mamulleri sanayi, teşvik kapsamına alınmalıdır. Dünyanın en kaliteli fındığı olarak tescil alan Giresun kalite fındığın dünyada tanınması sağlanmalıdır." Aksu ve beraberindekiler, açıklamanın ardından dağıldı.