Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Gökcan, doğumu kolaylaştıran gebelik egzersizleri hakkında bilgi verdi.
Olumsuz etkisi yok yararı var
Gebelik döneminde yapılacak düzenli egzersizlerin, sürecin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi, anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Egzersiz, diyabetik ve aşırı kilo sebebiyle erken ve ölü doğum gibi riskleri azaltmasının yanı sıra; yüksek tansiyonun yol açtığı gebelik zehirlenmesi oranlarını da düşürücü etkiye sahiptir.
Gebelik problemleri azalıyor
Gebelik sırasında düzenli egzersizin en büyük yararı, gebelikteki pek çok kas-iskelet sistemine ait olumsuzlukları azaltması ve gebeliğe normal adaptasyonu güçlendirmesidir. Egzersizler; anne adayının güzel bir vücut imajı ile kendini formda ve iyi hissetmesini sağlayacaktır. Yine egzersiz sırasında beyinden salgılanan endorfin hormonu ile anne adayları kendini mutlu hisseder. Kramp, uyuşukluk, kasılma, ağrı gibi genel gebelik sorunlarının azalmasına neden olur. Gebelik esnasında ve doğum sonrası depresyon sıklığında azalma, artmış zindelik hali gibi birçok faydası bulunmaktadır.
Doğumlar daha kısa ve sorunsuz geçiyor
Doktor kontrolünde yapılan egzersizler; kısıtlı kilo alımına ve az yağ birikimine yardımcı olur. Doğumların daha kısa sürmesine ve daha az sorun yaşanmasını sağlar. Doğum sonrası daha kısa sürede iyileşme gözlemlenir. Gebelik sürecinde en önemli problemlerden biri büyüyen gebelik hacminin akciğerlere baskı yapması ve sonrasında yaşanılan solunum sıkıntısıdır. Düzenli yapılan egzersizlerle solunum kapasitesi de artmaktadır.
Bebeğin sağlığına etki eder
Anne karnındaki bebeğin “fetal distress” denilen ve acil sezaryen sebebi olan ölümcül riski egzersizler sayesinde azalmaktadır. Hayatın ilk beş yılında devam eden yağ dokusu miktarında azalma ve obeziteye meyilli çocuk oranlarının düşmesine de katkı sağlamaktadır. Yeni doğan bebeğin daha sağlıklı olmasına ve normal-yüksek zeka gelişimine de etki eder.
Kötü doğum öykülerini önleyebilir
Erken doğum, gelişme geriliği gibi kötü doğum öyküsü olan anne adayları için de faydalıdır. Diyetle birlikte uygulandığında bebeğin gelişiminde olumlu katkıları olacaktır. Gebelik şekerini azaltma ve düzenleme yönünde çalışmalar olumlu sonuçlar verirken gebeliğin yarattığı yüksek tansiyon üzerine etkileri üzerine de çalışmalar devam etmektedir.
Gebelik pilatesi kasları güçlendiriyor
Gebeliğin ilk 12 haftasında, her gün en az yarım saat yürüyüşler yapılmalıdır. Anne adayının bu yürüyüşlerini, deniz kenarı ve bol oksijenli ormanlık alanlarda yapması hem psikolojik açıdan rahatlamasını hem de doğumunu kolaylaştırmasını sağlayacaktır. 12. haftadan sonra yüzme, pilates ve yoga da bu egzersizlere eklenebilir. Özellikle gebe pilatesi, kasların elastikiyeti ve bağların gevşeyerek doğumu kolaylaştırması açısından son yıllarda tercih sebebi olmaktadır.
Sağlık
Gebelikte yapılan egzersizler rahat bir doğum sağlıyor
Gebelik sürecinde hareketsizlik, aşırı kilo alımından depresyona kadar birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Bu 9 aylık maratonda hareketsiz yaşamdan kaçınılması kadar her anne adayının kendine özel bir egzersiz planı uygulaması da rahat bir doğum şansı sağlıyor.