USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

Gelecek araba motorunda mı, arama motorunda mı?

Birgül Yanıklar, SEO kitabının yazarı Kaan Gülten ile konuştu. SEO nedir, ne gibi faydaları vardır, nasıl yapılır, nasıl öğrenilir? SEO hizmeti almak pahalı mıdır? Herkes SEO çalışması yaparsa kim öne çıkar? İşte tüm bu soruların yanıtları...

Gelecek araba motorunda mı, arama motorunda mı?
04-01-2016 11:11
Google News

Hayatın puzzle parçaları gibi olduğunu düşünmüşümdür hep…

Sonra o parçalar süreç içerisinde birleşir büyük bir resim ortaya çıkar. Ve siz de şaşar şaşar kalırsınız...

Bu hafta çok sevdiğim bir arkadaşım, bana maille ulaştı. Web sitesinin, yaptığı iş, yaşadığı şehir olarak arama motorlarına yazıldığında üst sıralarda çıkmasını istiyordu. “Bunun yolu nedir” diye sormuştu. Ben de gülücükler atarak, “canım benim bunu hepimiz çok istiyoruz. Paralı mı olsun parasız mı olsun?” diye cevaplamıştım.

Bu ay ofisin içerisinde herkesin ağzında bir Seo!, Seo!, Seo ! kelimesi dolanmaya başladı. Yaptığımız işler dönüp dolaşıp SEO kelimesi ile kesişip duruyordu...

Bir arkadaşımla arabada giderken “Bu hafta LİNE TV’deki programımda SEO’yu işlemek istiyorum. Son dönemlerin güncel bir konu olmaya başladı, bu alana farkındalık yaratsam ve bu konuyu kiminle işlesem” diye yüksek sesle düşünüyordum ki, ondan cevap geldi. “Tabii ki Seo kitabının yazarı Kaan Gülten” dediğini hatırlıyorum. “İstersen bir yaz, cevap verir mi bilemiyorum” gibi bir konuşmayla devam ettiğimizi hatırlıyorum...

Sonra legonun diğer bir parçası gözümün önüne geldi bir an. Sevgili eşim bu ay bu iki kitabın üzerine yoğunlaşmış, SEO ile ilgili sürekli notlar alıyor ve elinden bu kitabı düşürmüyordu...

Evet, puzzleın parçalarını birleştirme zamanım gelmişti. Hemen Kaan Gülten’e mail attım. “LİNE TV’deki programımıza, BURSA.COM’daki röportajımıza, TURKTİCARET.NET AKADEMİ’deki gelişim seminerlerimize konuğumuz olur musunuz” diye… 

Anında sıcak, samimi ve hızlı bir geri dönüş aldım...

Aynı şekilde de sıcak, samimi, bilgi dolu bir program ve seminer gerçekleştirdik.

Şimdi ise röportaj zamanı. Keyifli okumalar :) 

  • SEO nedir?

SEO, açılım olarak Search Engine Optimization… Türkçe karşılığı ile arama motoru optimizasyonudur. Yani web sitelerinin kendi sektörleriyle ilgili yapılan aramalarda ilk konumlarda yer almasını sağlamak üzere iyileştirilmesidir.

  • SEO’nun faydaları nelerdir?

Günümüzde ihtiyaçlarımızı sokak sokak aramamaktayız. Herhangi bir ürün ve hizmet alımı için artık e-ticaret sitelerini veya firmaların web sitelerini tercih etmekteyiz. Veya kendi çevremizden fiziksel olarak bir ürünü alacaksak bile öncesinde araştırma için interneti ve dolayısıyla arama motorlarını kullanmaktayız. E-Ticaret’in büyümesi, beraberinde buna hizmet eden birçok sektörün de ortaya çıkması ve gelişmesini sağlamıştır. SEO yani arama motoru optimizasyonu da bu sektörlerden bir tanesidir. SEO çalışmaları ile kendi sektörlerinde arama motorlarında ilk sıralarda yer alan firmalar, o sektörden en büyük pastaya sahip olan firmalar durumunda olmaya başlamıştır. Özetle, SEO en yenilikçi dijital pazarlama stratejisidir. Sitenizin sektörel kelimelerde üst sıralarda yer alıp daha fazla ziyaretçi ve müşteri elde etmenizi sağlayan yatırım maliyeti en düşük ve ticari geri dönüşü en yüksek dijital bir reklam stratejisidir.

  • SEO nasıl yapılır?

SEO, web sitelerinin arama motorlarının algoritmasına uyumlu hale getirilmesiyle gerçekleşir. Arama motorları, bir web sitesinin ilgili anahtar kelimede iyi konumlarda yer alıyor olmasını temelde iki unsura bağlamaktadır. Birincisi, site içeriği bu anahtar kelimeye yani ürün ve hizmete hitap ediyor mu ? İkincisi, Site bu anahtar kelimelere yönelik tavsiye ediliyor ve öneriliyor mu ? Bu iki temeli de site içi seo ve site dışı seo olarak teknik bir şekilde belirtebiliriz. Web sitelerinde, ürün ve hizmetlerin açıklayıcı ifade edilmesi, bunlarla ilgili görsel ve videoların bulundurulması son derece önemlidir. Çünkü ziyaretçiler aradıkları yanıtları veya ihtiyaçlarını web sitelerinin içeriğinde karşılıyor olmaları gerekir. Ancak bu durum tek başına yeterli olamamaktadır. Çünkü aynı telefon 50 mağaza satabilir ancak içlerinden en iyi 10’u ilk sayfada, onların da en iyisi 1. Sırada yer alacaktır. Site içeriği dışındaki kriterler bakımından kıyaslama, hangi web sitesinin ne kadar fazla önerildiği, tavsiye edildiğine bağlı olmaktadır. Dolayısıyla web sitelerinin başka siteler tarafından tavsiye ediliyor olması, sosyal medyada paylaşılıyor olması da önemli diğer bir unsurdur.

  • SEO uzmanı kime denir? Uzmanlığı nasıl alınır?

SEO Uzmanı, SEO’nun, analiz, araştırma, uygulama, geliştirme ve sorun çözme süreçlerinin tamamına hakim olan kişilere denilmektedir. Bu anlamda Türkiye’de bu ünvanı hakeden maalesef iki elin parmaklarını geçmez. Ancak yine de sektörün bu anlamda her geçen geliştiğini ve genişlediğini söyleyebiliriz. SEO uzmanlığı için şuanda maalesef bu yönde yetkili bir kurum veya onay veren bir merci bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu anlamda seo uzmanları ve seo şirketlerinin kendilerini kanıtlayabileceği en iyi yöntemin SEO sektörüne ait kelimelerde elde edeceği iyi pozisyonlar olacaktır.

  • Karşımızdakinin iyi bir SEO uzmanı olduğunu nasıl anlarız?

Bu konuda Google’ın Search Console Yardım sayfasında bir SEO uzmanına veya ajansına sorulması gereken sorulara yer verilmiştir. Sadece bu sorularla bile uzmanların yetkinlikleri doğrulanabilir.

SEO'ya yöneltebileceğiniz yararlı sorulardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Önceki çalışmalarınızdan örnekler gösterebilir ve başarı öykülerinizden bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
  • Google Web Yöneticisi Yönergelerine uyuyor musunuz?
  • Organik aramaya ek olarak çevrimiçi pazarlama hizmetleri veya önerisi sunuyor musunuz?
  • Ne kadar zamanda, nasıl sonuçlar bekliyorsunuz? Başarınızı nasıl ölçüyorsunuz?
  • Sektörümüzdeki deneyiminiz nedir? 
  • Ülkemizdeki/şehrimizdeki deneyiminiz nedir?
  • Uluslararası siteler hazırlama konusunda deneyiminiz nedir?
  • En önemli SEO teknikleriniz nelerdir?
  • Ne kadar zamandır bu işle ilgileniyorsunuz?
  • Sizinle nasıl iletişim kurabilirim? Sitemizde yaptığınız değişikliklerin tümünü bizimle paylaşıp önerileriniz hakkında nedenleriyle birlikte bize ayrıntılı bilgi verecek misiniz?
  • SEO nasıl öğrenilir?

SEO’yu öncelikle bu alanda yayın yapan blogların yazıları ile öğrenerek başlayabilirsiniz. İkinci aşamada daha kapsamlı bir bilgiye sahip olmak için Uzmanından SEO ve Sorularla SEO kitaplarımızı önermekteyiz. Sonrasında gelişmeleri ve güncellemelerinden haberdar olmak için SEO uzmanlarının twitter hesaplarını takip etmenizi öneririz. En akılda kalıcı ve etkileşimi yüksek öğrenme metodu ise, eğitim videoları ve konferanslardır. SEO oldukça güncel ve dinamik bir sektör olduğu için, aslında her kaynağı yakından takip etmek gerekmektedir.

  • SEO, geleceğin aranan mesleği midir?

Yeni nesil pazarlama aracı olan SEO çalışmalarının önemi ve ihtiyacı her geçen gün arttığı için, bu alanda kendini geliştiren nitelikli uzman ihtiyacının da giderek artığını söylemek gerekir. Artık her markanın e-ticarette daha fazla varolma çabası dijital pazarlama araçlarından biri olan SEO’nun da talebini her geçen gün artırmaktadır. Dolayısıyla geleceğin mesleklerinden biri olduğu kaçınılmazdır.

  • SEO hizmeti almak pahalı mıdır?

Bu durum sektörün işleyişine ve rekabetine göre değişmektedir. Ancak genelde her sektör için değerlendirildiğinde SEO çalışmalarının sağladığı ticari büyümeye göre maliyeti oldukça düşük kalmaktadır. Biz SEO’yu, “web sitenizin arama motorlarında ilk sıralarda yer alması, en işlek cadde de dükkanınızın olmasından daha faydalıdır” bakış açısıyla oldukça değerli görüyoruz ve bizzat deneyimlerimiz sonucunda bunları ölçümlüyoruz. Dolayısıyla sadece bir caddedeki potansiyel müşterilere değil tüm Türkiye’ye hatta dünyaya hitap eden bir web sitesinin vazgeçilmezi olarak görüyoruz. Her sektör için şu kıyaslamayı çok rahat yapabiliriz, SEO’nun başarısı sonrası sağlanılan 1 aylık ek kazanç, 1 yıllık SEO maliyetlerini rahatlıkla karşılayabilecektir.

  • SEO’nun kitabını yazmaya nasıl karar verdiniz? Ulaşmak istediğiniz kitle neresidir?

SEO hizmetini veriyoruz ancak amacımız hiçbir zaman ticari olmamıştır. Çıkış noktamız SEO Hocası isminden de anlaşıldığı üzere bu işi öğretmek ve geliştirmek fikri üzerine kuruludur. Bu kapsamda, sitemizde yer verdiğimiz makalelerin artık daha akademik boyutta öğretici olması adına kitap yazmaya karar verdim. 13. Baskıya hazırlandığımız şu günlerde toplamda 26.000 adetlik teknik içerikli bir kitabın basılıyor olması da bu sektörü büyütme noktasında nasıl çaba verdiğimizin ve karşılığının nasıl alındığının en iyi göstergesi durumundadır. Bu konuda kendini geliştirmek isteyen, kendi web sitelerine SEO çalışması yapmak isteyen herkese tüm imkanlarımızı açıyoruz. Bu doğrultuda daha fazla öğretici olmak adına da yakında SEO eğitim videoları çekimine başlıyoruz.

  • Kitabınızı okuyarak kendi web sitemin SEO uzmanı olabilir miyim?

Kitapta, SEO için gereken tüm adımlar yani elde ettiğimiz tüm deneyimler paylaşılmaktadır. Aldığımız yüzlerce mesaja istinaden, kitabın anlaşılır, uygulanabilir ve sonrasında ciddi katkı sağlayan bir yapıda olduğunu anlayabiliyoruz. Bu sebeple kendi sitenizde başarılı geri dönüşler elde edebilirsiniz. Ancak rekabetçi bir sektördeyseniz daha fazla uzmanlaşmak, daha titiz çalışmak ve en güncel teknikleri takip ederek ayak uydurmak gerekecektir.

  • SEO çalışması mı yapılıp web sitesi kurmak, yoksa web sitesi mi kurup SEO çalışması yapmak doğrudur sizce?

Eğer web sitesi yayına çıkmadıysa öncelikle site içi SEO ayarlarını kusursuz bir şekilde yapılandırıp o şekilde yayına çıkmak daha doğru olacaktır. Ancak yayına çıktıktan sonra da site içi SEO ayarları yapılabilir. Aradaki fark sadece arama motoru botlarının sitenin güncel halini ne zaman indexlediğine bağlı olacaktır. Genelde 1 – 2 hafta içerisinde güncel halini indexleyip arama motoru sonuçlarına yansıtıyor olacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli konu, SEO ayarlarında URL yapısının değişip değişmediğidir. Eğer Link yapısında değişiklikler olacaksa yayına çıktıktan sonra bunların yapılması teknik anlamda ciddi sorunlara yol açabilecektir. Sahip olunan pozisyonların kaybolmasına, sitenin ziyaretçiler tarafından ulaşılamamasına yol açabilir. Böylesi durumlarda 301 yönlendirmesiyle bu tür sorunlar çözülebileceği gibi, risksiz bir işlem için gerekli düzenlemeleri tamamlayarak yayına çıkma yolu da tercih edilebilir.

  • Benim tüm rakiplerim SEO çalışması yaparsa ve ben de yaparsam arama motorları hangimizi daha öne alacak? Ve neye göre sıralama yapacak?

SEO net kalıpları olan bir çalışma olmadığı için, herkes kendi tecrübe ve bilgisine göre hareket etmektedir. Bu sebeple de en bilgili ve deneyimli olan en iyi konumda listelenmeyi başarabilecektir. Bu durumdan dolayı da biz aynı sektörden iki firmayı aynı anda kabul etmemekteyiz. Tabi birebir tüm teknikler iki farklı siteye uygulanırsa, buradaki sıralama neye göre belirlenecektir? Bunun da cevabı; tamamen kullanıcı memnuniyeti. Eğer ziyaretçileri sitede daha fazla tutabilir, başka sayfaları izyaret etmesini sağlayabilir, yeniden sizi ziyaret etmeleri için hatırda iz bırakır veya sosyal medya hesaplarında paylaşmalarını teşvik edecek girişimlerde bulunabilirseniz SEO açısından en kalıcı ve verimli çalışmayı da gerçekleştirmiş olacaksınız.

  • Sizin çok kullandığınız bir sözünüz ‘’ Yerli arama motoru, yerli araba motorundan daha önemli ‘’ ‘’ Geçmişteki devrime takılı kalmayalım, Geleceğe dijitale odaklanalım ‘’ bu söylemlerinizle neyi vurgulamaya çalışıyorsunuz?

Bir arama motoru, bir ülkenin tüm vatandaşlarının her türlü bilgisine sahiptir diyebiliriz. İlgi alanları, hobileri, fobileri, mesleği, yaşı, cinsiyeti, hangi yemeği sevdiği ve hatta hangi hastalıklara sahip olduğu gibi pek çok ticari amaca hizmet edebilecek bilgiye sahiptir. Kısacası arama motorları bizi bizden daha iyi tanımaktadır. Arama verilerimizi analiz ederek bizi tanıyabileceği gibi bu verileri değerlendirerek, önümüzdeki dönemlerde hangi ihtiyaçlarımız olduğunu dahi çıkarıp bu bilgiyi ürün pazarlamada kullanabilir. Artık arama motorları günümüzün kitle yönetim araçlarına çok rahat dönüşmüş durumdadır. Bunun dışında ticari açıdan baktığımız zaman da, reklamlar vasıtasıyla yurt dışına giden ödemeler birçok araba fabrikasının ülkeye sağladığı katkıdan çok daha fazlasıdır. Dünyanın en büyük firmalarında başı çeken bilişim firmaları olmaktadır. Bu tablo bile aslında yatırım yapılması gereken alanın teknoloji ve bilişim olduğunu çok net göstermektedir.

  • Anadolu da çok fazla yerde eğitime, seminerlere katılıyorsunuz. Hayat amacınız ve misyonunuz nedir? Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Yeni bilgiler edinmek ve bildiğim herşeyi maksimum faydayı oluşturacak şekilde paylaşmak iş yaşantımdaki en keyif aldığım noktadır. Bu anlamda eğitim ve seminerlerin dışında da bizimle iletişime geçen birçok kişiye vaktimiz yettiğince yanıt vermeye ve yardımcı olmaya çalışmaktayız. Genç bir girişimci olarak bu enerjiye sahip olduğum sürece, ilham verip ufuk açabilecek her türlü faydayı sağlamayı görev edindim diyebilirim. Yaptığım her işte de, daha iyisi nasıl olabilir diye sorarım. Bence bir işin en iyisi yapılabiliyorken bunu yapmamak kendimizi oyalamak ve vakit kaybetmekten başka bir şey değildir.

  • Gelecek hedefiniz nedir?

Faydalı ve başarılı olmak, temel en önemli 2 hedefimdir. Tabi bunları fayda çıtasını en iyi şekilde artırmak adına keşfedilmemiş bir alan veya sektörde gerçekleştirmek isterim. Ancak Türkiye’de sıfırdan bir sektör yaratmak veya trend olacak bir ürün çıkarmak imkansız olmasa da oldukça zordur. Eğer birgün tutkuyla bağlanacağım bir fikir çıkarsa, herşeyi bir kenara bırakıp o amaca yol alabilirim.

Sayın Gülten, verdiğiniz içten cevaplar için sonsuz teşekkürler...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ