USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gelecekte derman olacağı hastalıklar

Gelecekte derman olacağı hastalıklar
03-06-2021 11:56
Google News

mRNA teknolojisi kanser ve HIV'e çare olacak
 
Amerikan CNN televizyonu, koronavirüs aşısıyla gündeme gelen mRNA teknolojisinin, gelecekte derman olacağı hastalıklar ve kullanım alanlarına ilişkin kapsamlı bir haber hazırladı. mRNA aşılarının yakın gelecekte, kanser başta olmak üzere, otoimmün hastalıkları ve genetik tedavilerde kullanılacağı belirtiliyor.
 


 
Bilim insanları geleneksel aşı yöntemlerinden farklı olan mRNA teknolojisi üzerinde uzun bir süredir farklı hastalıkların tedavisi için çalışmalar yürütüyordu. Ancak COVID-19 pandemisi ortaya çıkınca, bu teknoloji ilk kez koronavirüse karşı hızlıca uyarlandı ve büyük başarılar elde edildi. mRNA, ya da uzun adıyla “mesajcı RNA” (ribonükleik asit), DNA’dan üretilen bir biyomolekül olarak biliniyor. mRNA aşılarında geleneksel aşılardan farklı olarak zayıflatılmış patojen yerine vücuda virüsün bir proteininin mRNA’sı veriliyor. Böylece bağışıklık sisteminin virüs olmadan harekete geçmesi ve virüse karşı antikor üretmesi hedefleniyor. Bu alanda da başarılı örnekler mevcut.

BionTech'ten sevindiren haber: Aşının sırrı 'T hücresi yanıtı'... Etkinliği uzun sürecek!
DEVRİM NİTELİĞİNDEGüvenli ve etkili olan bu teknolojinin, ‘eski düşmanlar’ olarak nitelendirilen HIV gibi bazı virüslere karşı da çalışabileceği belirtiliyor. Söz konusu teknoloji, halihazırda melonom ve beyin tümörleri gibi güçlü kanser türlerinin tedavisi için test ediliyordu. Nitekim, BioNTech’in kurucularından Doktor Özlem Türeci de, kanser aşılarının birkaç yıl içinde hazır olacağı müjdesini vermişti.

 BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci, bir süredir mRNA teknolojisi üzerinde çalışıyor. 


 mRNA aşısının temelleri 1990’lı yıllarda, Macar asıllı bilim insanı Katalin Kariko’nun Pensilvanya Üniversitesi’ndeki gen çalışmaları ile atıldı. Kariko bu fikrine o dönem çok destek bulamasa da, son 15 yıldır aynı üniversitede salgın hastalıklar uzmanı olan Dr. Drew Weissman ile ortak aşı çalışmaları yürüttü. CNN’e konuşan Dr. Weissman, mRNA aşılarının üretilmesinde virüse dahi ihtiyaç duyulmamasını, bu alanda ‘devrimsel’ olarak nitelendiriyor. Bu bağlamda, Çin’in COVID-19 olarak bilinen SARS-COV-2 virüsünün genetik şifrelerini yayınlamasının hemen ardından, mRNA aşılarının denemelerine derhal başlandığına dikkat çekiyor.

‘12 milyon BioNTech haftaya geliyor’
%90 ETKİLmRNA teknolojisiyle üretilen Moderna ile BioNTech firmalarının COVID-19 aşıları, virüse karşı yüzde 90’ın üzerinde etkinlik gösteriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ