Guatr ameliyatı sonrası sesinin kalıcı olarak kısılmasından endişelenen hastalar, ameliyatta kullanılan sinir monitörizasyon cihazı sayesinde ses telleri zarar görmeden sağlığına kavuşuyor.
Cihazın bulunduğu Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Genel Cerrah Suat Evirgen, “Bu cihazla birlikte artık guatr ameliyatları ses telleri açısından gayet güvenli şekilde yapılıyor” dedi. ‘Ses tellerinde sıkıntı olacak mı? Konuşamayacak mıyım?’ şeklindeki korkulara son
Boyunda şişlik, çarpıntı, terleme ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle başvuran hastaların endokrinoloji ve dahiliye uzmanları tarafından ilaçla tedavi edebildiğini bunların ancak yüzde 15 kadarı için ameliyat kararı anlatan Suat Evirgen, “Hastalar polikliniğe gelip ameliyat kararı alındığında her zaman bir korku yaşıyorlar. ‘Ses tellerinde sıkıntı olacak mı? Gelecekte konuşamayacak mıyım?’ şeklinde korkular yaşıyorlar. Günümüz teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte ameliyat anında siniri tespit eden bir cihaz gelişti. Sinir monitörizasyon cihazını hastanemize temin ettik. Bu cihazla birlikte artık guatr ameliyatları ses telleri açısından gayet güvenli şekilde yapılıyor. Örnekleri de fazlasıyla var” diye konuştu.
Evirgen’in 100’ün üstünde ameliyat ettiği hastalarından Sündüz Kargulu da, yere eğilmekte bile güçlük çektiği guatr sorununu sesinde kısılma yaşamadan atlattığını söyledi.