Geniş bir katılıma sahne olan seminerde son yıllarda kullanımı hızla artan güneş enerjisi sistemleri hakkında detaylı bilgi verildi. Yapılan değerlendirmelerde güneş enerjisi ve depolama sistemlerinin hızla geliştiğine ve uygulama maliyetlerinin düştüğüne değinilerek, 10 yıl içinde söz konusu sistemlerin evlerde kullanımının hızla yaygınlaşacağına vurgu yapıldı.
Sanayici iş adamlarının,uzman mühendislerin ve firmaların teknik müdürlerinin katıldığı seminerin açılışında konuşan BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu Lideri İsmail Önal,güneş enerji santrallerinin son yıllarda hızla yaygınlaştığını ve 2018 - 2019 yıllarında konuyla ilgili Türkiye’de devlet kanadında önemli bir teşvik mekanizmasının devreye gireceği beklentisi olduğunu belirtti.Yenilebilir enerji sistemlerinin her zaman ön planda olduğunu belirten Önol, çevreyi korumak ve dünyaya bırakılan karbon ayak izini azaltmak adına yenilenebilir enerji sistemlerinden daha fazla yararlanmak durumunda olduklarını kaydetti. BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ergun Türkay daseminer konusunun Türkiye’de ciddi anlamda ele alınması gereken bir potansiyel taşıdığını ifade ederek, Türkiye’de büyük bir enerji açığı olduğunu ve bunu değerlendirmede geç kalındığını kaydetti. Türkay, söz konusu açığın kapatılması adına bu etkinliğin faydası olacağı temennisi ile tüm katılımcılara teşekkür etti.
“Türkiye’de güneş treni istasyondan yola çıktı”
Açılış konuşmalarının ardından söz alan GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan güneş enerji sistemleri uygulamalarının dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimi hakkında bilgi verdi. 2000’li yılların başında panel fiyatlarının 15 dolarken günümüze 0,5 dolara kadar düştüğünü belirten Erkan, “Fiyatlar hızla iniyor ve yatırım maliyetleri düşüyor. Güneş enerjisi yakın bir zamanda hayatımızda çok farklı bir noktaya gelecek” diye konuştu. 2016 yılında tüm dünyada 77 binmegavat seviyelerinde bir güneş enerjisi kurulu gücünün devreye girdiğine işaret eden Erkan, Türkiye’nin mevcut kurulu gücünün83 bin megavat seviyelerinde olduğu düşünüldüğünde geçtiğimiz yıl Türkiye’deki büyüklük kadar bir kurulu gücündünyada devreye alındığına değindi. Erkan, güneşe olan ilginin dünyada hızla arttığınınve atakta olan ülkeler asında Çin’in 34,5 GW’lik bir kurulumla başı çektiğinin altını çizerek, bunu ABD ve Japonya gibi ülkelerin takip ettiğini söyledi. Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin 2017’de 100 binmegavat, 2020’de de 120 ile 160 bin megavat arasında bir kurulu güç kapasiteni yakalayabileceği düşünülüyor. Dünyada2016 sonu itibarı ile toplam rakam ise 307 GW seviyelerinde. 2021’de bu rakamın 935 GWhatta 1000 GW seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Çatı ile saha uygulamalarının dağılımına bakıldığında dengeli bir büyüme olduğu görülüyor. Örneğin Türkiye’deki söz konusu kurulu gücün yarısının biraz üstünün sahada, yarısının biraz altının da çatılarda olacağı düşünülüyor. Güneşin en büyük özelliği, bulunduğu yerde tüketilebilmesi. Çatılarda kurulan sistemler aracılığı ile ihtiyaç duyduğunuz elektriğin tamamını buradan karşılamanız mümkün. Bir enerji kaybı olmuyor ve temiz enerjiden elektrik üretimi gelecek adına avantaj.Fiyatlar ucuzluyor ve güneş enerji sistemleri artık fiyat olarak kwh bazında diğer enerji kaynakları ile rahatça boy ölçüşebiliyor. Bu süreç, enerji depolama ile çok farklı bir yere gelecek. Türkiye’de de artık diğer enerji kaynakları ile baş edebilecek seviyede.Gelinen noktada sahada yapılan söz konusu yatırımlar 7 - 8 yılda geri dönüşüm sağlıyor. Türkiye’de lisanssız üretim yönetmeliği sonrası sektörde önemli bir hareket başladı ve 1’er megavatlık lisanssız santrallerde üretimler hızla arttı. 2017’de yenilebilir enerji kaynak alanı oluşturuldu. Böylece Türkiye’de panel üretimi yapacak bir tesis hayata geçmiş olacak. Türkiye’de 24 megavatlık lisanlı kapasite var. Lisanssız kapasite ise 2 bin 300 megavat seviyelerinde. Türkiye’de artık güneş treni istasyondan yola çıktı ve yavaş yavaş ilerliyor. Türkiye’de güneş enerjisi teşvike ihtiyaç duymadan kendini çevirebiliyor diyebiliriz. Yeter ki gerekli düzenlemelerle birlikte güneşe daha fazla yol verilsin ve yerli kömür ve nükleere ağırlık verilmesin. Bir kez daha altını çiziyorum ki enerji depolama ile herkes kendi elektriğini üretebilecek ve 10 yıl içinde kimse elektrik parası vermeyecek. Bu sistemleri sağlıklı bir gelecek adına çocuklarımıza bırakacağımız eserler olarak görmemiz lazım.”
Çatı uygulamalarındaki teknolojik gelişmeler ve mevzuat ele alındı
GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan’ın genel bilgilendirme sunumunun ardından moderatörlüğünü yine kendisinin üstlendiği seminere geçildi. Seminerin birinci oturum konuşmacıları Zorlu Solar Teknik Müdürü Halil Oral, Solaredge Ülke MüdürüCemil Tolun, Ege Kablo Fabrika MüdürüAytaç Çetin ve TSE Solar Uzmanı Gökhan Durukan, çatı uygulamalarındaki teknolojik gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Seminerin ikinci oturumunda söz alan Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit, Burgan Leasing Genel Müdür Yardımcısı Ceren Şirin Bilginer, GENSED Finans Komisyonu Başkanı Hakan Uzunhekim ve TEDAŞ Teknik Uzmanı Fırat Öncin de çatı mevzuatındaki gelişmeler ve çatı pazarı hakkında önemli bilgiler verdi.