USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nden 'Maden Suyu' açıklaması

Son günlerde kamuoyunda gündem olan ve İsviçre'de piyasadan toplatılan maden suyu konusu ile ilgili TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş açıklama yaptı.

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nden 'Maden Suyu' açıklaması
17-04-2024 13:35
17-04-2024 13:41
Google News

Açıklamada, maden sularında bulunan bor mineralinin farklı ülkelerde farklı sınırlamalara tabi olduğu ve bu durumun ihracatta sorunlara yol açabileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, ülkemizde üretilen maden sularının Sağlık Bakanlığı'nın denetim ve kontrolünde olduğu ve insan sağlığı için herhangi bir tehlike arz etmediği vurgulandı. Gıdada bilgi kirliliğinin önlenmesi için halkın bilimsel alt yapısı olmayan kişilerden gelen bilgilere itibar etmemesi ve doğru bilginin yetkili kurumlardan alınması gerektiği de hatırlatıldı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin yayınladığı açıklamasında:

Birkaç gündür kamuoyu gündemini meşgul eden ülkemizden ihraç edilen ve İsviçre Resmi Gıda Otoritesi tarafından, ilgili ülke yasal mevzuat sınırı üzerinde bor minerali tespiti sonrasında piyasadan toplatılan ‘Maden Suyu’ konusu ile ilgili Yönetim Kurulumuzca kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmeyi istemekteyiz.

Öncelikle her ülkede insani tüketime yönelik gıda, su ve içeceklerde bulunacak içerikler ile ilgili mevzuat sınırları farklı olabilmektedir. İsviçre, bor minerali bulunması ile ilgili üst limiti 1 mg/L olarak belirlemiş ve toplatma kararı aldığı ürünlerde bu değerin 2 mg/L olduğunu açıklamıştır. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , yetişkin bir insanın günlük 20 mg /L bor alımını güvenli bulmakta ve bor mineralinin başta kemik sağlığı olmak üzere faydaları olduğunu pek çok bilimsel yayın ortaya koymaktadır. Burada konunun ilgili tarafı ihracat yapan firma ve ürünü alan ülke olup, firmalar ihracat yapacağı ülkenin mevzuatına uygun ürün gönderimi yapmak konusunda sorumludur ve ihlal durumunda ortaya çıkan ticari yükümlülükleri yerine getirmek durumundadır.

Ülkemizdeki duruma bakıldığından ise bor madenlerinden zengin olduğumuz ve bölgesel olarak çıkarılan maden sularında farklılık göstermekle birlikte, bor madeni bulunduğu bilinmektedir. Fakat en üst sınırda mineral bulunduran Maden Sularının bile günlük 2 L tüketiminde ancak güvenli sınırın üstünde alım ve sağlığı tehdit edici unsurlar ortaya çıkarabileceğini veriler ortaya koymaktadır. Maden suyu üreten işletmeler Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve kontrol faaliyetlerine tabidir ve tüm işletmelerden belirli periyotlar ile numuneler alınarak analizleri yapılmaktadır. Burada Sağlık Bakanlığı’nın konunun muhatabı firmanın analiz ve denetim raporlarını kamuoyu ile paylaşması son derece yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Son olarak kamuoyu vicdanı rahat olmalı, mevcut durumun insan sağlığını tehdit edecek unsur olmadığı bilinmelidir. Gıdada bilgi kirliliği ile mücadele ancak tüm halkımızın desteği ile olacaktır ve bilimsel alt yapısı olmayan kişilerden alınan bilgilere itibar edilmemeli ve sağduyulu olunarak doğru bilgi doğru yerden alınmalıdır.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Bursa Şube Yönetim Kurulu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ