USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Girişimci kadının yer mağduriyeti

6 şubat depremlerinde iş yeri ağır hasar alan ve tanıdıkları tarafından kendilerine tahsis edilen alandan çıkartılan ebru kalakenger, işlerinin aksadığını ve söz verilen işleri tamamlayamadıkları için mağdur olduğunu söyledi.

Girişimci kadının yer mağduriyeti
24-10-2023 10:06
Google News

6 Şubat depremlerinde iş yeri ağır hasar alan ve tanıdıkları tarafından kendilerine tahsis edilen alandan çıkartılan girişimci kadın, işlerinin aksadığını ve söz verilen işleri tamamlayamadıkları için mağdur olduğunu söyledi.


Kahramanmaraş’ta girişimcilik destek programından yararlanarak mobilya ve kapı üretimi yapan iş yeri açan Ebru Kalakenger, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerde kurduğu iş yeri ağır hasar aldı. Yaşanan depremler sonrası tanıdıkları vasıtası ile boş duran arsaya çadır kuran ve üretime tekrardan başlayan girişimci kadın, tanıdık vasıtası ile kendilerine tahsis edilen alandan çıkartılma durumu ile karşı karşıya kaldı. Makineleri ve ürettikleri ürünler dışarıda kalan Kalakenger, yan tarafta buldukları alanın ise mahalleli tarafından reddedildiğini söyledi.


“Borçlarımı ödemek için gece gündüz çalışıyordum eşim ile birlikte”


2 ay önce iş yerlerini buraya taşıdıklarını ancak 15 gün önce alandan çıkartıldıklarını söyleyen Kalakenger, “Biz buraya 2 ay önce bir arkadaş vesilesi ile geldik. Buraya kuralım dedi, benim iş yerim de depremde ağır hasar almıştı ve kurun ve oturun dedi. Biz burayı 2 ay önce faaliyete geçirdik. Daha önce hibe ve kredi çıkmıştı ve ben bunların hepsini buraya harcadım yaklaşık 300 bin TL buraya harcama yaptım. 15 gün düzenli bir çalışmamız oldu ve burayı bize veren kişi buraya iş yeri yapacaklarını bize çıkmamızı söyledi. Yan tarafta belediyenin yerini gösterdi ve oraya beton döktürdü ve iş yerimizi oraya taşıyacaktık. Mahalleli bu duruma itiraz etti, ondan sonra da biz böyle kaldık. Benim yüklü miktarda borçlarım var, çeklerim geri döndü. Nurdağı’na iş yaptım, oradaki çekim bina ağır hasarlı olduğu için kabul etmedi ve benim kapılarım öyle elimde kaldı. Şu an o firma beni sıkıştırıyor. Çeke aracı olan kişi de ödemedi. Bana kaldı her şey, şu an beni hacze verecek, kredi kartlarımı ödeyemez hale geldim. Varımı yoğumu buraya harcadım ve buradan da bana çıkın dediler. Borçlarımı ödemek için gece gündüz çalışıyordum eşim ile birlikte” dedi.


“Dört bir yandan sıkıştırıldık ve boğulmak üzereyiz”


Sözleşme yaptıkları firmaların işlerini yetiştiremediklerini dile getiren Kalakenger, “Yan tarafa geçecektik, ora belediyeye aitti ve cami yaptıracağız dedi mahalleli, itiraz ettiler ve biz böyle kaldık. İlk başta muhtar izin verdi ama sonra mahalleli itiraz edince muhtar da yapılacak bir şeyin olmadığını söyledi. 4 tane işçi çalıştırıyordum şu an ikisi geldi, ikisi ise şu anki durumu görünce reddetti. Şu an benim 30 bin lira günlük zararım var ekstra müşterilerimle sözleşmelerim var. Sözleşmelerim dolmak üzere, ben işimi yetiştiremiyorum. Bir çemberin içine girdik, dört bir yandan sıkıştırıldık ve boğulmak üzereyiz” diye konuştu.


“Biz böyle boşta kaldık”


İş yerinde çalışan işçi Mustafa Akhavi ise, “1 seneden beri bu iş sahiplerinin yanında ben çalışıyorum. Buraya 2 ay oldu taşınalı ve 2 aydır burada çalışıyoruz. 4-5 gün önce dediler sizi başka bir yere taşıyacağız. Söktüler, 3-4 gündür biz böyle boşta kaldık. Ne orayı hazırladılar ne de bizim iş yerimize baktılar” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ