Koçak, kalp krizinin kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısı ile ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası patolojik bir hastalıktır’ dedi.
Kalp krizinin yetişkinlerde ani ölümlerin başlıca sebeplerinden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Enis Koçak “Göğüs ağrısının göğsün ortasında, sol göğüste, baskı doluluk hissi göğüs sanki eziliyormuş gibi olabilse de ağrı, omuzda, boyunda, kollarda, alt çenede ve karında da hissedilir. Başta diyabet hastalarında olmak üzere bazı nörolojik problemleri olan kişilerde ise ağrı hissedilemeyebilir. Göğüs ağrısına nefes darlığı, baş dönmesi, gözlerin kararması, anin terleme, mide bulantısı, çarpıntı eşlik edebilir. Kişilerin vücut ısısı düşerek cildin soğuyup, sinirli ve kaygılı olabileceğini İfade etti.
Koçak “Bu belirtiler ile karşı karşıya kaldığımızda hemen bir yere oturup dinlenerek, kesinlikle yürümeye ve merdiven çıkmaya devam edilmemelidir. Çünkü aktiviteye devam etmek oksijen alınamayan kalbin, oksijen ihtiyacını daha da arttıracaktır. Kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak için hastanın bir an önce hastaneye yetiştirilmesi gerekmektedir. Erken teşhis, erken hastaneye ulaşmak, erken ve doğru müdahale hayat kurtaran zincirdir.” dedi.