USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Görevimiz tehlike!

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya "SGK 2014 verilerine göre, 3 milyon 998 bin 602 kişi tehlikeli, 2 milyon 701 bin 924 kişi de çok tehlikeli işlerde çalışıyor” dedi.

Görevimiz tehlike!
08-04-2016 17:19
Google News

(İHA)

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, SGK’nın 2014 verilerine göre 3 milyon 998 bin 602 kişi tehlikeli, 2 milyon 701 bin 924 kişi de çok tehlikeli işlerde çalıştığını belirterek “Listede bulunan 48 meslek için artık ya mesleki yeterlilik belgesi, ya ustalık belgesi ya da mesleki eğitim diploması gerekecek. Denetimlerde bu kurala uymayan işletmelere işçi başına 500 TL ceza uygulanacak. MYK sınav ücretlerinin tamamı da 2017 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak” dedi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. TTSO Yönetim Kurulu üyeleri Erkut Çelebi ve Tolga Avcı’nın ev sahipliğinde düzenlenen seminere konuşmacı olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezleri AŞ (MEYBEM) Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, MYK Uzmanı Abdullah Özdemir katıldı.

Seminerin açılışında bir konuşma yapan TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Erkut Çelebi, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almalarının zorunlu hale getirildiğini hatırlatarak “Bu kapsamda 25 Mayıs 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ ile belirlenen 40 mesleğe, 8 meslek daha ilave edilerek Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısı 48’e ulaşmıştır. Tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlik Belgesi’nin zorunlu kılınması hem iş kazanlarının en aza indirgenmesi hem de kaliteli iş gücü açısından önem arz etmektedir. Bu yüzden her çalışanın bu belgeyi alması önemlidir. Firmalarımızın bu konuyu büyük bir hassasiyetle hayata geçirmesi gerekiyor. Bu belgelendirme işlemi meslek sahiplerine, özellikle iş güvenliği ve meslek niteliklerinin gelişmesi açısından önemli yararlar sağlayacaktır. Aynı zamanda, işletmelerde işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip kişilerin istihdam edilmesine ve iş gücünün artmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE ÇALIŞAN NÜFUSUN YÜZDE 51'İ TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞIYOR
MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Türkiye’de istihdamın yüzde 51’inin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştığını vurgulayarak, “SGK’nın 2014 verilerine göre 3 milyon 998 bin 602 kişi tehlikeli, 2 milyon 701 bin 924 kişi de çok tehlikeli işlerde çalışıyor. Denetimlerde işletmelere belgesiz çalıştığı tespit edilen her bir kişi için 500 TL idari para cezası verilecek. MYK sınav ücretlerinin tamamı da 2017 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Sınav şartları, ekipmanlar ve istenen belgelerle ilgili kurumumuzdan bilgi alınabilir. Söz konusu listede bulunan 40 meslek için artık ya mesleki yeterlilik belgesi, ya ustalık belgesi ya da mesleki eğitim diploması gerekecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir şekilde bu çalışmayı da yürütüyoruz” dedi.

İŞ KAZALARININ YÜZDE 88’İ TEHLİKELİ DAVRANIŞLARDAN
Ulusal Meslek Standardı ile bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunum belli bir kurala dayandırıldığını da belirten Ordukaya, “Nisan 2016 tarihi itibarıyla alınan MYK mesleki yeterlilik belgesi sayısı 40 bin 634’e ulaştı. Ulusal meslek standardı sayısı 634, ulusal yeterlilik sayısı da 327 olarak gerçekleşti. İş kazalarının yüzde 88’inin tehlikeli davranışlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. İnsan faktöründen kaynaklanan bu oranın düşürülmesi için her işin ehli insanlar tarafından kuralına göre yapılması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Ordukaya, belge için İşsizlik Sigortası Fonu haricinde desteklerin de bulunduğunu kaydederek, “Belgelendirme için Doğrudan Hibe Programı kapsamında bireylerin mesleki yeterlilik belgesi sahibi olabilmeleri için sınav ve belgelendirme masrafları AB tarafından da destekleniyor. 5 milyon Euro’luk proje kapsamında, protokol imzalanan 34 belgelendirme kuruluşuna başvuran ve sınavlarda başarılı olan tüm adayların 300 Euro’ya kadar tüm sınav ve belgelendirme masrafları karşılanıyor. Ayrıca diğer bazı kuruluşların da projeye destekleri bulunuyor” şeklinde konuştu.

“İŞİNİ HAKKIYLA YAPAN BİREYLER ÖN PLANA ÇIKMALI”
Mesleki Yeterlilik Kurumu Uzmanı Abdullah Özdemir de yaptığı konuşmada, iş sahalarının güvenli hale getirilmesi, bu sayede refah düzeyinin ve ülkemizin küresel rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini vurgulayarak, “Sadece işini hakkıyla yapan bireylerin belgelendirilmesini sağlayacak bir sistem için çalışıyoruz. Çeşitli kontrol mekanizmalarıyla güçlendirilmiş kalite kontrol sistemiyle de sadece hak edenlerin bu bölgeyi almaları sağlanıyor" ifadelerini kullandı.
Soru-cevap bölümüyle sona eren seminerin ardından konuşmacılara TTSO Yönetim Kurulu üyeleri Erkut Çelebi ve Tolga Avcı ile projenin ortağı olan kurumları temsilen Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bünyamin Akyüz, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Sezgin ve KOSGEB Uzmanı Kemal Çakar tarafından günün anısına plaket verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ