Tüm Türkiye'de son günlerde kilo fiyatı zaman zaman 6 TL'ye çıkan, hatta ithal edilmesi gündeme gelen patatesin fiyatı yeni sezon hasatlarıyla birlikte düşmeye başladı. İzmir'in Ödemiş ilçesinde patates hasadı devam ediyor.
İlçede hasadın başlamasıyla birlikte, patatesin tarladaki fiyatı 1 lira 50 kuruşa düştü. İlçede bazı üreticileri, ithal patates korkusu sardı. Bazı üreticiler, ithalatın yerli üreticiyi olumsuz etkileyeceğini, bunun yerine yerli üreticinin daha çok üretmesi için desteklenmesi gerektiğini ifade etti. İlçedeki üreticilerden Halil Aydın, giderlerinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
"TOHUM FİYATLARIMIZ ÇOK YÜKSELDİ"
Aydın, ocak ayında kilogramını 2 TL 50 kuruştan temin ettiği anaç tohumları ektiklerini belirterek şunları söyledi: "Bu yıl hava şartları sürekli olumsuz gitti. Patatesleri bu süreçte zor zahmet yetiştirdik. Tohum, mazot, ilaç, işçilik ve su girdilerimiz çok yüksek bir de bunun üzerine havanın soğuk gitmesinden zaman zaman zirai don uyarılarından dolayı dönümde 350 TL’ye varan elyaf sistemi ile patateslerimizi korumaya çalıştık.
Bunların hepsi üreticiye ek külfet getirdi. Üretici zaten güz döneminde don soğuk olaylarından dolayı zarar yaşadı. Bugün patates üretiminde kilo da üretimi 50 kuruşun üzerinde seyrediyor. Satışlarda bu rakamların üzerinde olması gerekiyor. Dolar ve Euronun artmasından dolayı tohum fiyatları çok yükseldi. Bugün tohum, mazot, ilaç, sulaması, işçilik hepsi girdiğinde dönümde maliyetimiz 3 bin TL’yi buluyor."
"KESİNLİKLE İTHALAT İSTEMİYORUZ"
Üretici olarak ithalat istemediklerini aktaran Halil Aydın, sözlerini şöyle devam ettirdi:
"Bugün ithalat oluyorsa üreticinin ezilmesine neden olur. Kesinlikle ithalat istemiyoruz. Sezon açıldığında patates tarlada 2 TL 50 kuruş, her geçen gün fiyat düşüyor. Bugün tarlada patates 1 TL 50 kuruş tezgahta da 2 TL ile 2 TL 50 kuruş bu fiyatlar normale düşmüştür. İthalat yapılırsa üreticinin ezilmesine yok olmasına neden olur. İthalatın kesin çözüm olduğuna inanmıyoruz.
Üretici olarak kesinlikle patates ithal edilsin istemiyoruz. İthalat yapmak yerine yerli üreticimize önümüzdeki sezonda daha iyi üretim yapabilmesi için desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Primlerle, mazot, gübre desteklemeleri ile yerli üreticinin sahip çıkılması gerekiyor. Eğer ithalat oluyorsa fiyatlar daha da düşecek üretici zarar etme durumuna gelecektir. Bu durumda yeni sezonda üreticinin tamamen üretim yapamaz hale gelmesi demektir.