USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Haliç kıyısındaki dünyanın tek "demir kilisesi" restore ediliyor

HALİÇ'in kıyısında bulunan ve 'Demir Kilise' olarak bilinen Sveti Stefan Bulgar Kilisesi yeniden hayat buluyor. Tahta iskelelerle çevrelenen kilisenin dış cephe restorasyonu devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kilisenin içinin yenilenmesi için de ihaleye çıktı. Tarihi kilisenin iç ve dış restorasyonu için yaklaşık 10 milyon lira harcanacak.

Haliç kıyısındaki dünyanın tek
05-04-2016 18:44
Google News

Tonlarca ağırlıktaki  demir parçalar, gemilere yüklenerek Avusturya’nın başkenti Viyana’dan Tuna nehri ve Boğazlar yoluyla İstanbul’a doğru yola çıktı. İstanbul’un Altınboynuz’u Haliç’in kıyısında adeta bir yap-boz gibi birleştirilen demir yığınları, 1898’de ibadete açılarak Bulgarların önemli dini sembollerinden biri oldu. Dünyada sadece 2 tane olan demir kiliselerden diğeri zamanla yok olunca Stevi Stefan kilisesi dünyadaki tek demir kilise olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.

DEMİR KİLİSEYE TAHTA İSKELE

İBB Fener’de bulunan kilisenin restorasyonu için düğmeye bastı. Zemin güçlendirme çalışmalarının ardından, kiliseye adını veren demir aksamlı dış cephede kurulan tahta iskeleyle restore ediliyor. Şimdi ise sıra içeride… Kilisenin iç kısmında gerçekleşecek çalışmalar 14 Mart tarihinde başladı. İhale şartnamesine göre Taş Yapı İnşaat ve Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yapılacak bu çalışmalar 12 Ocak 2017 tarihinde son bulacak.

Öte yandan proje bedeli 6.7 milyon lira olarak belirlendi. 2011 yılında da dış cephe restorasyonu için 2.5 milyon liralık ihale yapılmıştı. Tarihi kilisenin iç ve dış restorasyonu için yaklaşık 10 milyon lira harcanacak.

DIŞI İÇİN AYRI İÇİ İÇİN AYRI İHALE

Demir Kilisenin dış cephe restorasyonu için 2011 yılında da ihale açılmış, 2.5 milyon liraya Art-Ün İnşaata ihale edilmişti. Dış cephe inşaatında işçilerin çalışmaları sürüyor.

BULGAR DİNİ İNANIŞININ EN BÜYÜK SEMBOLLERİNDEN BİRİ

Fener Patrikhanesi yakınlarında bulunan kilise, patrikhaneden bağımsız olarak kendi kiliselerini kurmak isteyen Osmanlı’daki Bulgar azınlık tarafından inşa edildi. 3 kubbeli ve haç şeklinde olan kilise, dış süslemelerinin güzelliği kadar farklı boy ve ağırlıkta olan ve Rusya’da dökülen 6 adet çanıyla  da dikkat çekiyor. Modern Rönesans stiliyle inşa edilen yapı günümüzde de Bulgar dini inanışının en büyük sembollerinden biridir.

DHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ