USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Hamsideki düşüş fiyatı tavan yaptırdı

Marmara Denizi'nde hamsi sayısının azalması, fiyatların 2 katına çıkmasına sebep oldu. Kilosu 10 lira olan hamsi 20 liraya kadar çıktı.

Hamsideki düşüş fiyatı tavan yaptırdı
14-12-2015 16:14
Google News

Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Marmara'da son dönemde balık fiyatlarında ciddi artışlar görüldüğünü söyledi.

Özellikle hamsinin kilogram fiyatının kısa süre öncesine kadar 10 lira olduğunu belirten Hazer, "Balığın bol olduğu zamanlarda ışıkla avcılık yapılması ve aşırı avlanma, hamsinin miktarının azalmasına neden oldu. Bu konuda kota uygulanması lazım. Balık bol olduğu zaman günde 3-5 bin kasa çıkarıyoruz. Kasası 20 liraya düşüyor. Körfezlerde lambayla avcılık aşırı yapılıyor. Her teknenin 2-3 lambası var. Hamsi daha havyarlı iken bunu ışıkla avlıyorlar. Bu da balıklarda olumsuz etki yapıyor" diye konuştu.

Hazer, Güney Marmara'da bugünlerde kilogram bazında hamsinin 15-20, çinekopun 30, sardalyenin 15, istavritin 30, zargananın 15, gümüşün 10 liradan, palamutun ise tanesinin 30 liradan satıldığını ifade etti.

- "Bu pahalılık uzun sürmez"

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Hasan Uysal da hamsinin fiyatının artmasını mevsim koşullarına bağladı.

Hamsi avının son bir aydır Karadeniz'den doğuya, Gürcistan taraflarına kaydığını anlatan Uysal, "Karadeniz'de, bizim tarafımızda şu anda yeterince hamsi avlanamıyor. Bu balık sadece Marmara'da var. Yaklaşık bir haftadır rüzgarın sert esmesi yüzünden Marmara'da da avcılık azaldı. Dolayısıyla hamsinin fiyatı zaman zaman yükseliyor, 20 liraya kadar çıkıyor ama yine de normal olarak 10 lira seviyelerini görecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Uysal, Türkiye'de en çok talep gören balığın hamsi olduğuna değindi.

Arz talep dengesi doğrultusunda olumsuz hava koşullarının yaşandığı dönemlerde bu balığın fiyatının artabildiğini dile getiren Uysal, "Bu pahalılık uzun sürmez. Havalar normale dönünce fiyatlar düşebilir çünkü hamsinin artık iki ay ömrü kaldı. İki aydan sonra azalacak. Baharla beraber piyasaya farklı balıklar çıkacak" dedi.

- "Her yıl aralıkta avlanan balık miktarı azalır"

Bandırma Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Harun Önen, ilçedeki balıkçıların olumsuz hava koşulları nedeniyle iki gün avlanmaya çıkamadığını, bu durumun fiyatlara yansıdığını belirtti.

Fiyatlardaki artışlara örnek veren Önen, bir hafta önce kilogram fiyatları 10'ar lira olan balıklardan hamsinin 20 liraya, zargananın 15 liraya, tekirin 30 liraya çıktığı bilgisini verdi.

Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak ise il merkezi, Çınarcık, Esenköy, Kapaklı, Armutlu ve Fıstıklı'daki balık çıkış noktalarından avlanan balıkların hallere gönderildiği bilgisini verdi.

Dönemsel olarak avlanan hamsi miktarının her yıl eylül-ekim aylarında arttığını, aralıkta azaldığını söyleyen Tokalak, "Ocak ve şubat ayında yine artar. Artık öyle 2 bin ya da 5 bin kasa balık tutulamaz. Şimdi 500 ya da bin kasa tutulur. 5 bin kasa tutulduğunda halde kasası 30-40 liraya düşerken, şimdi ise 100 liraya çıkar. Bundan dolayı bu aralar balık fiyatları yükseldi" diye konuştu.

- Karadeniz'deki durum

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, bu sene 6 Eylül-6 Aralık tarihlerinde 3 aylık sürede hamsinin iyi miktarda avlandığını ifade etti.

Hamsinin azalmasının pek çok faktörden kaynaklandığına dikkati çeken Mutlu, şunları kaydetti:

"Hamsi geçen yıla göre yüzde 40 fazla avlandı. Hamsinin azalmasında aşırı avcılık ve iklim değişikliklerinin yanı sıra çok sayıda faktör var. Hamsi çoğu yerde artık beslenmek üzere kuyu yapmıyor. Barajların ve derelerin kuruması gibi nedenleri de bunlara ekleyebiliriz. Yani sadece aşırı avlanma, hamsinin azalmasında tek başına etken değil. Karadeniz'de özellikle Samsun ve Hopa arasında hamsi çok daha çabuk göç ediyor. Şu anda Gürcistan'da hamsi bol miktarda bulunuyor ama bizim piyasamızda hamsi olmayınca tabii ki fiyatlar yükseliyor."

Mutlu, arz ve talebe göre fiyatların artış ya da azalış gösterebildiğini dile getirdi.

Bu sene hamsinin kasasının ortalama 20-30 liradan satıldığı bilgisini veren Mutlu, "Piyasada balık az olsa dahi kasası 20-50 lira arasında değişir. Buna nakliye, personel, yakıt ve gemi masraflarını kattığınızda balıkçının eline kalan çok cüzi bir miktar oluyor" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ