USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Hayırsever Dr. Necla Kitay Yazıcıoğlu vefat etti

Bursalıların yakından tanıdığı, Bursa’nın ilk kadın doğum uzmanı hayırsever Dr. Necla Kitay Yazıcıoğlu hayatını kaybetti.

Hayırsever Dr. Necla Kitay Yazıcıoğlu vefat etti
24-01-2016 16:58
Google News

Bursa’nın ilk kadın doğum uzmanı Dr. Necla Kitay Yazıcıoğlu, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.


Hayır sever kişiliği ile tanınan Necla Kitay Yazıcıoğlu, (88) Bursa’nın ilk kadın doğum uzmanı olmasının yanında hayır sever kişiliğiyle de tanınıyordu. Bütün mal varlığını Türk Eğitim Vakfı’na bağışlayan Yazıcıoğlu, Bursa’ya okul, sağlık ocağı ve kütüphane yaptırdı. Binlerce çocuk okutan hayır sever Necla Kitay Yazıcıoğlu, Ulucami’de kılınan cenaze namazının ardından Emir Sultan Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenazeye CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Türk Eğitim Vakfı, çalışanları eşi emekli hakim Sabri Yazıcı ve yakınları katıldı.

NECLA KİTAY YAZICIOĞLU KİMDİR?

Trabzon'da dünyaya gelen 89 yaşındaki Dr. Necla Kitay Yazıcıoğlu, babasının memur oluşu dolayısıyla ilk ve ortaöğrenimini Sivas, Kayseri, Kastamonu, İnebolu, Bitlis ve İzmir gibi değişik yerlerde yaptı. 1946'da Bursa Kız Lisesi'nden pekiyi derece ile mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi ve 1953'te burayı bitirerek tıp doktoru oldu. Bir süre Şişli Özel Marmara Kliniği'nde çalıştı. 1955'te Bursa Devlet Hastanesi doğum ve kadın hastalıkları kliniğinde uzmanlık çalışmasına başladı. İki yıl sonra uzmanlık belgesini almak üzere Şişli Etfal Hastanesi'ne geçti.
1958'de uzmanlık eğitimini tamamladı ve kadın doğum uzmanı olarak Bursa'da muayenehane açtı. Hekim arkadaşlarıyla birlikte önce Yeşilyurt kliniğinin, ardından Özel Bursa Hastanesi'nin açılışını gerçekleştirdi.

1965'te yargıç Sabri Yazıcıoğlu ile evlendi. Çalışma yaşamı boyunca muayene ve tedavi için kendisine başvuran hastalarının kültür düzeylerinin, kendi dertlerini anlatmayı bile eşlerinden bekleyecek kadar düşük bulunduğunu görmesi, ülkeye yararlı olabilmek için her şeyden önce eğitime ağırlık verilmesi gerektiği yargısını pekiştirdi. İlk adım olarak 1972'de muayenehane olarak kullandığı daireyi Türk Eğitim Vakfı'na bağışladı. 1976'da okul yapımı için bağışta bulundu, böylece Bursa'nın Osmangazi İlçesi Çirişhane Mahallesi Kanalboyunda kendi adını taşıyan okul yaptırıldı. 1981'de 426 metrekare ek arsa satın alarak Milli Eğitim'e bağışladı, 1982'de okulun ikinci ünitesi de açılmış oldu. 1981'de Atatürk'ün doğumunun 100. yıldönümü dolayısıyla okulunda 100. Yıl Kitaplığı düzenledi. Daha sonra bu okulun değişik gereksinmelerini karşıladı, bu konuda öğrenci velilerini de örgütledi.
Eğitimle ilgili bağış ve yardımlarından ayrı olarak, Zübeydehanım Doğumevi'nde, Devlet Hastanesinde, Huzur Evi'nde değişik boyutlarda odaları donattı; öğrencilere burs verdi.
Yazıcıoğlu, Bursa Soroptimist Kulübü, HASVAK, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi kurucu üyesiydi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ