USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hedef üretim üssü olmak

Türkiye bebek çocuk konfeksiyon sektörü üretiminin yüzde 80’ini karşılayan Bursa, güçlü yapısı ve üretim kabiliyetini yüksek tasarım çalışmaları ile ön plana çıkararak, dünya pazarlarında söz sahibi olmak için hedeflerini yükseltti.

Hedef üretim üssü olmak
06-02-2018 12:38
Google News

Elif Didem DANACIOĞLU/EKOhaber Gazetesi

Bölgelerinde kümelenen, yoğun istihdam sağlayan ve kendi markalarıyla üretim yapan Bursa bebe-çocuk konfeksiyon sektörü temsilcileri, Ur-Ge projeleri ile geleceğe emin adımlarla ilerlediklerinin altını çizdi. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörünün her geçen yıl büyüdüğünü vurgulayan sektör temsilcileri,  sektörün uluslararası bir marka haline gelmesi için fuarları önemli gördüklerini vurguladı.

Bursa pazarında özellikle Vişne Ticaret Bölgesi’nde konumlanan sektör üreticileri,  ortaya çıkardıkları özgün koleksiyonları ile fark yaratma peşinde koşuyor. Bebeciler, bölgelerinin ticaret merkezi olması noktasında çalışmalarını da yoğun bir biçimde sürdürdüklerinin de önemle altını çiziyor. Vişne Ticaret Bölgesinde konumlanan hurdalıkların kaldırılması görüşünede yer veriliyor.

Dünya pazarlarına farklı ürün yelpazeleriyle damga vurmak isteyen bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü, sektörün yükselen ivmesinden ve 2018 yılından umutlu. Görüşler, uluslararası piyasalarda varlık göstermek için çalıştıklarını söylüyor. İşte, bebek ve çocuk konfeksiyonu pazarındaki son durum…

Ömer Yıldız - BEKSİAD Başkanı

“Orta Afrika Bölgesi bizim yeni pazarımız”

2017 yılında güzel bir büyüme trendi yakaladık.Net rakamlar henüz çıkmadı ama kendi firmamızdan ve üyelerimizden aldığımız geri dönüşlere göre yüzde 20 civarında bir büyüme gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Bu yıl da sektörün en az yüzde 15 büyümesini bekliyoruz. Bursa, bebe ve çocuk konfeksiyonunda Türkiye’nin üretim üssü. Bebe ve çocuk giyiminde Bursa ve Türkiye dünyada bilinen bir marka haline geldi. Dünyanın birçok ülkesinin Bursa’da üretilen bebe çocuk ürünlerini tercih ediyor, ürünler yoğun talep görüyor.Bir sektörde 2 tane Ur-Ge projesi olması nadirdir ama bizim sektörümüzde var. Ekonomi Bakanlığı ve üyelerimizin desteğiyle yurt dışından alım heyetleri getiriyoruz.

Bu manada belli bir başarıyı yakaladık. En son gerçekleştirdiğimiz fuara 50 ülkeden binden fazla yabancı alıcıyı getirdik. Gelenlerin çoğu da ülkelerinde bu işin büyük çapta toptancılığını yapan veya mağazalar zinciri olan kişiler. 5 yıl öncesine kadar sektör en büyük pazarını Rusya ve eski doğu bloku ülkelerinin oluşturuyordu. Son 5 yıldır geniş bir dağılım oldu. Türkiye’nin ortasına pergel koysak ve çevirsek komşularımızın tamamına mal satıyoruz. İstisnası yok. Balkanlardan Kuzey Afrika’ya, Ortadoğu’dan Kafkaslara, Rusya ve dağılan doğu bloku ülkelerinin tamamına mal satıyoruz. Balkanlar’a ihracatımız her geçen gün artıyor. Sırbistan ve Yunanistan’a ihracatımız artıyor. Bunlar bizim mevcut pazarlarımızdı ama son yıllarda biraz zayıflamıştı. Şu anda biz bu bölgelerde tekrar yükselişe geçtik. Ayrıca Amerika ve Avrupa’ya ürün satan firmalarımız var.

Sektöre her geçen gün yeni pazarlar ilave ediliyor. Kuzey Afrika’ya ihracatımız devam ediyor. Biraz daha Afrika’nın iç bölgelerine girmeye çalışıyoruz. Orta Afrika bölgesi bizim yeni pazarımız. O bölgeden müşteriler gelmeye başladı. Ülke olarak Fas yeni pazarımız. Son bir yılda aktif oldu. Sektörümüzün Fas’a güzel ticareti var. Bursa sektörde Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 80’ini karşılıyor, toplam üretiminin ise yüzde 70’ini ihraç ediyor. Sektör olarak sürekli gelişiyoruz ve fason üretim yapıyoruz, firmalarımız kendi marka ve tasarımlarıyla ürünlerini dünyaya pazarlıyor. Malum 2016’nın ilk yarısı bizim için gayet güzeldi ama ikinci yarısında acı bir hadise yaşadık. Onun için 2016’nın ikinci yarısını yok hükmünde sayıyoruz. 2017 yazıyla, kışıyla güzel bir yıldı. 2016’nın yaralarını sardık. Hatta üzerine bir şeyler ilave ettik ve yılı tamamladık. Zaten ihracat rakamlarımızdan da belli. Sektörümüzün ihracat rakamları arttı. 2018’e umutla bakıyoruz. İnşallah daha güzel şeyler olacak. 2018’in ilk günlerinde gerçekleştirdiğimiz Bebe-Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı da (Junioshow) bunun bir işareti.2017’de güzel bir büyüme trendi yakaladık. Net rakamlar henüz çıkmadı ama kendi firmamızdan ve üyelerimizden aldığımız geri dönüşlere göre yüzde 20 civarında bir büyüme gerçekleştiğini tahmin ediyoruz.  Bu yıl da sektörün en az yüzde 15 büyümesini bekliyoruz. Ümidimiz bu. İnşallah bunu gerçekleştiririz hatta üzerine çıkarız.

Serkan Çetintaş - Bebekevi

‘Esnafın fedakarlık yaptığı bir ticaret oldu’

2017 yılında işlerimiz iyiydi ama fiyat istikrarsızlığı ve ham maddelerde çok ara zamlar oldu.

İmalatçılar çok dengeleyemediler ve yıl sonu kârlılıklarındabüyük düşüş gerçekleşti.

Çok iş yapılmasına rağmen kârlar düştü.

Esnafın fedakarlık yaptığı bir ticaret oldu.

2018 yılının verimli anlamda çok hızlı geçeceğini ve daha karlılıkla mal satacağımızı düşünüyorum. Rusya krizinden sonra sektör sıkıntıya girdi, fakat iç piyasa ile telafi etti.

Melih Yeşilçiçek - M&Y Collection

‘Yeni pazarlara daha da ulaşmak istiyoruz’

2017 yılı ekonomi anlamında ülkemiz adına sıkıntılı geçse de bebe çocuk sektörü yoluna devam ediyor. Yaptığımız pazar araştırmalarında yeni pazarlara ulaşarak bu pazarlardaki yeni müşterilerimizi kendimize çekerek işbirliklerimizi devam ettirmekteyiz. Bu da bizlere katkı sağlıyor. Yeni pazarlara daha da ulaşmak istiyoruz. Devletimizin destekleriyle bunu başaracağımıza inanıyoruz.

Eyüp Otman – Cantoy

“Artan bir trendle yurtdışına ürün satışımız devam ediyor”

Her ülkeye giderek devamlı alternatif pazarları araştırıyoruz. İhracatımızı değişik ülkelere yapmaya devam ediyoruz. Rusya krizinin aşılmasıyla da müşterilerimiz gelmeye devam ediyor. İran pazarıyla da ticaretimiz halen devam ediyor. Kısmen orada da bir takım krizler yaşansa da ticaretimizde sorun yok. 2017 yılından şikayetçi değiliz, 2018 yılının daha da iyi olacağı kanaatindeyiz. Rusya, Ukranya, Irak, İran, Libya, Ortadoğu’dan müşterilerimiz var. Avrupa’ya ürün satışımızda biraz sıkıntımız var. Her yıl artan bir trendle yurtdışına ürün satışımız devam ediyor. Sektör iyi yerlere gidiyor, karamsar tablo çizmiyoruz Türkiye’de bebe konfeksiyon sektörünün yüzde 80’i Bursa’da üretildiği gibi, Bursa’da üretilen bebe sektörünün yüzde 80’i Vişne Ticaret Bölgesi’nde üretiliyor. Gelen müşteri tüm ihtiyaçlarını temin edip öyle gidiyor.

Hasan Ertürk – Serkon

‘Her zaman alternatif pazarlarımız var’

Sektörümüz her gün daha da gelişiyor, 2018’in iyi geçeceği ümidindeyiz. Dünya büyük ve bizimde her zaman alternatif pazarlarımız var. Dünya bebe çocuk sektöründe Çin yüzde 80’ini karşılıyor. Ur - Ge çalıimaları ile dünyanın çeşitli ülkelerine gidiyoruz. Sorunlar, ülkelerin siyasi durumlarıyla alakalı bir durum.

Rıdvan Güler - Ayfi Baby

‘Vişne caddesinin biraz daha iyileştirilmeye ihtiyacı var’

2016 yılı sıkıntılıydı, 2017 yılında biraz daha toparlanmaya başlandı ve 2018 yılının daha da iyi geçeceğini düşünüyoruz. Çünkü, global dünyada da ekonomide bir iyileşme var. Tüm sektörlerle birlikte bizim sektörümüzü de etkileyecektir. Vişne caddesinin biraz daha iyileştirilmeye ihtiyacı var. Çevre düzenlemelerinde sıkıntılarımız var, hala hurdalıklar kalkmadı. Gerçekten bir ticaret merkezi olacaksa arındırılması, sağlıklaştırılması lazım. Yerel yönetimlerle esnafın sık sık bir araya gelerek istişare yaparak yol alması lazım.

Halil Atalay – Atalay Tekstil

‘Nitelikli personel sıkıntısı var’

Ulusal anlamda bebe, çocuk giyim sektörünü Bursa yönlendiriyor.  Dünya pazarına yön veren markaları oluşturması gerekiyor.  En önemli sorunlarımızın arasında gördüğümüz nitelikli personel sıkıntısı var.

Mustafa Gürses – Gülbebe Tekstil

‘Bir dünya markası haline gelmesi’

Sektör, daha da iyiye gidiyor. Bursa, bebe ve çocuk konfeksiyonun kalbinin attığı şehir.Dileğimiz Bursanın bebe ve çocuk giyim sektöründe bir dünya markası haline gelmesi. Komşu ülkelerle beraber tüm ülkeler hedef pazarımızdır. Yakın ülkelere baktığımızda Rusya ve etrafının önemi büyük.

Abdullah Duman - Tuffy

‘Her müşterimiz bizim açımızdan değerli’

Dinamik bir sektör içindeyiz ve her sezon yenilenmek zorundasınız. Her sezona bizler ciddi anlamda yeni tasarımlarımızla giriyoruz. Rusya ile ilişkilerimiz devam ediyor. Rusya ile ticaretin kötü olduğu düşünüldüğü zamanlarda bile sektörümüzün ilişkileri kopmadı. Rus ve Türk firmalarının kendi aralarında belli bir ilişki var. Sektörümüz Ur-Ge çalışmaları dolayısıyla dünyanın 4 tarafına gidiyoruz. Hali hazırda da gerek Kuzey Afrika’nın bütün ülkeleri Fars’tan Mısır’a kadar, Ortadoğu’nun bütün ülkeleri, İran, Rusya gibi komşu ülkeler, Balkan ülkeleri bizim zaten mevcut müşterilerimiz. Her müşterimiz bizim açımızdan değerli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ