Herkesin alabileceği ödemeler
Devlet, farklı isimler altında karşılıksız ödeme yapıyor. Ancak çoğu kişi bu ödemelerden haberdar değil. Bazılarında zaman aşımı süresi bulunuyor. Üstelik bu yıl hepsinde tutar yükseltildi. İşte unutmamanız gereken o ödemeler...
Rapor alınan sürelerde patron maaş ödemez, ödemeyi SGK yapar. Buna iş göremezlik ödeneği (istirahat) parası denir. Ödeme son 3 aylık brüt kazanca göre hesaplanıyor. En düşük günlük ödeme 1 Ocak itibarıyla ayakta tedavide 56.84 liradan 65.40 liraya, yatarak tedavilerde 42.63 liradan 49.05 liraya çıktı. Bu parayı Bağkurlu da alır. Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretlinin aldığı en düşük ödeme 6.367 liradan 7.325 liraya çıktı. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığını, doğum izniniz biter bitmez ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edin.
Cenaze yardımı
Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi yatırılmış olması bu ödeme için yeterli. Ölüm tarihinde sigortalı olması gerekmiyor. Bu ödemede 5 yıllık zamanaşımı var. Ödenek 31 Aralık’a kadar 716 liraydı. 1 Ocak itibarıyla 800 lira olarak uygulanıyor. Öncelik eş ve çocukların. Yoksa, ödemeyi anne-baba ya da kardeş alır. Bir dilekçeyle sosyal güvenlik merkezlerine başvurmak yeterli.
Emzirme ödeneği
SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir. 180 lira olan bu ödeme de 1 Ocak itibarıyla 201 liraya çıktı.
Hasta bakana
Devlet, engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara evde bakım parası olarak artık aylık 1305 lira yerine 1.458 lira ödüyor. Evde bakım parası için Aile Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvurmak gerekiyor.
Emeklilik ümidi tükenene
Bazı sigortalılar yaşı doldurmasına rağmen emeklilik için gerekli primi tamamlayamıyor. Bu kişiler SGK'ya başvurarak o ana kadar ödedikleri primleri SGK’dan toplu olarak geri isteyebiliyor.