TÜRKTOB, tohumculuk sektörü hakkındaki bilinen yanlış bilgileri kamuoyu ile paylaşmak amacıyla “Türkiye’de Tohumculuk Sektörü ve Buğdayla İlgili Gerçek Dışı İddialar” konulu bir basın toplantısı düzenledi. JW Marriott Otel’de düzenlenen basın toplantısında TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Vehbi Eser, Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bağcı, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel, tohumculuk sektörü ve buğdayla ilgili gerçek dışı iddiaları açıkladı. Tohumculuk sektörü ile ilgili istatistik değerleri paylaşan Gençer, 2002 yılında 17 milyon dolar olan tohumculuk ihracatının geçen yıl verilerine göre 150 milyon dolar seviyesine ulaştığını, tohumculuk sektörünün Rusya krizinden dolayı son olarak 115 milyon dolar seviyesinde kaldığını söyledi. Gençer, ülkemizdeki ithalat, ihracat ve iç pazardaki pazar hacmine bakıldığında toplamda 1.3 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu belirterek, bu hacimle dünya sıralamasında ilk 10 içerisinde yer aldığımızı aktardı. Sektörde tohumculukla ilgili bazı yanlış bilgilerin olduğunu dile getiren Gençer, “Özellikle tohumculukla ilgili bir konu açıldığı zaman İsrail’e bağlılık ya da ithalat ve dışarıya bağlılık gibi yanlış bir algı var. Aynı zamanda hibrit ve GDO’nun birbirine karıştırılması ve hibrit ve GDO’ların çok sağlıksız ve yanlış algılandığı gibi konular da var. Son dönemlerde maalesef özellikle buğday ve ekmekle ilgili de çok yanlış ithamlar var” diye konuştu.
Tohumda yanlış bilinen konuların aydınlatılması için toplantı düzenlediklerini belirten Gençer şunları kaydetti:
“Türk toplumunun olmazsa olmazı buğdaydır. 8 bin yıl önce kültüre alınmış bir bitkinin ve artık Anadolu’da tüm insanların neredeyse olmazsa olmazı ekmeğin üzerinden siyaset yapılması, reyting çalışmaları ve rant kazanılması için bazı kişilerin bu konuya ekmeği dahil etmesi biz tohumculuk sektörü ve tarım sektörünü üzen bir konu. Hibrit ve GDO maalesef ülkemizde birbirine karıştırılıyor. GDO bizim ülkemizde çalışması olmayan, üretimi olmayan, ülkemize girişi yasak olan bir konu. Samimi olan kimse GDO konusunu böyle vermemeli. GDO ile ilgili birisi bir şey söylüyorsa ya bilmediğinden konuşuyor veya art niyetli olduğu için konuşuyor.”
“HİBRİTTEN ELDE EDİLEN ÜRÜNLERİN TÜKETİLMESİNDE İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN BİR ZARAR SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”
Asıl konuşulması gereken konunun hibrit olduğunu dile getiren Gençer, “Kamoyunda hibriti GDO ile karıştıranlar var. Hibritin kelime anlamı ‘melez’. Yani aynı akraba bitkilerin farklı anne farklı babanın özelliklerinin bir araya getirilmesi sonucunda elde edilen yeni bireylere biz hibrit diyoruz. Biz tohumcular böcekler ya da arıların insafına bırakmadan pazarın istediği özelliklere sahip hibriti oluşturmak için o özellikleri bir araya getiriyoruz. Bu tamamen doğal yöntemlerle yapılıyor. Gen transferi gibi farklı bir çalışma söz konusu değil. Hibrit eşittir doğaldır. Hibritten elde edilen ürünlerin tüketilmesinde insan sağlığı açısından bir zarar söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
Tohumda dışa bağımlılık iddialarına da yanıt veren Gençer, “Bugün yaklaşık 1.3 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. 1.3 milyar dolar içerisinde 198 milyon dolarlık tohumluk ithalatımız söz konusu. Yüzde 15’ini yurt dışından ithal eden bir ülkenin tohumda dışa bağımlı olduğunu iddia etmek asılsızdır. ‘İsrail’e bağımlı’ iddiaları var. Bu konuda da 198 milyon dolar içerisinde İsrail’den ithal edilen tohumun miktarı da yüzde 6. Ama bütün tohumluklar İsrail’den geliyormuş gibi yanlış bir algı var” şeklinde konuştu.
TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Gençer ve beraberindeki heyet, basın toplantısının ardından TÜRKTOB tarafından düzenlenen geleneksel iftar programına katıldı.
(İHA)