Hipertansiyon tedavisinin şekli ve dozu bir takım şartlara göre değişebilir. Örneğin hastanın kilosunda değişiklik olduysa o kiloya göre doz ayarlaması yapılmalıdır. Duygusal durumlara göre iniş çıkış gösteren tansiyon bu dönemin geçmesi ile de değişecektir. Dolayısıyla dozu düşürmek gerekebilir. Benzer şekilde yaz mevsiminde terle beraber tuz kaybedildiği için tansiyonda düşmeyi sık gözleriz. Bu nedenle hipertansiyon hastalarına yaz döneminde ilaçlarında doz ayarlaması yapmak gerekir.
TANSİYON TEDAVİSİ SÜREKLİLİK GEREKTİRİR
Sonuçta hipertansiyon tedavisi mutlaka tansiyonu takip ederek ve ona göre düzenlenerek yapılması gereken sürekli bir tedavidir.
Hipertansiyon tedavisi yaşam tarzı ve beslenme şekline göre çok etkilendiği için konunun uzmanları Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), Türkçe karşılığı “Hipertansiyonu önlemek için diyet yaklaşımları” isimli bir çalışma yapmışlar. Bu diyetin esası diyetteki tuz miktarını, şeker içeriği fazla olan gıdaları, özellikle doymuş yağ olmak üzere tüm yağ içeren gıdaları, kırmızı eti azaltırken, meyve, sebze ağırlıklı, tahıl, balık, kümes hayvanları, az yağlı süt ve süt ürünleri, kuruyemişleri içeren beslenmeyi önermektir. Bu yönü ile biraz Akdeniz diyetini andırır.
DASH DİYETİ KİLO KAYBI DA SAĞLAR
DASH diyetinin en belirgin özelliği günlük alınan sodyum miktarında kısıtlama yapılmasıdır. Bu diyeti uygulayan kişilerde aynı zamanda yağ ve şeker kısıtlamasıyla beraber mutlaka kilo kaybı da gözlenir. DASH diyetinde günlük sodyum miktarı 2,3-1,5gr, potasyum 4,7 gr, kalsiyum 1,25 gr, magnezyum 0,5 gr’dır. Bu mineraller diyetteki meyve, sebzelerin yanı sıra kuruyemiş, kuru baklagillerden sağlanır.
İLAÇ DOZLARININ AZALMASINI SAĞLIYOR
Çalışmaların sonucunda DASH diyeti yüksek tansiyonun takip ve tedavisinde öncelikli olarak önerilecek yöntem şeklinde karşımıza çıkar. Bu diyet sayesinde hipertansiyon gözlenen kişilerin büyük kısmında, sebeplerine bağlı olarak değişen oranda tansiyonlarında normale dönüş ya da ilaç kullananlarda ihtiyaç dozunun azalması görülmüştür.