Türkiye'nin farklı illerinden vatandaşlar, kutsal emanetleri görmek için geldikleri İstanbul'daki Hırka-i Şerif Camisi'nde yoğunluk oluşturuyo
Camide ziyarete açılan Hırka-i Şerif'i, günde yaklaşık 50 bin kişi ziyaret ediyor.
Hırka-i Şerif'in yanı sıra caminin kutsal emanetler bölümündeki Hazreti Peygamber'in 1400 yıl öncesine ait sakal-ı şerifi, pabucu, iç gömleği, 1200'lü yıllardaki kabir toprağı, süngeri ve Kabe'nin içindeki Hicri takvime göre 1323 yıllarındaki, tevbe kapısının örtüsü ziyaretçilerden ilgi görüyor.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlar, sabah erken saatlerden itibaren cami avlusunda toplanıyor ve kutsal emanetlerin sergilenme saatini bekliyor. Vatandaşlar, bu sırada camide yoğunluk oluşturuyor.
Ziyaret saatinin başlamasıyla sıraya girerek uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar sırayla kutsal emanetleri ziyaret ediyor. Caminin iki ayrı kapısından erkek ve kadın ziyaretçiler, sırayla ve ayrı ayrı camiye alınıyor. Burada salavat eşliğinde camiye giren vatandaşlar, kutsal emaneti görebilmek için sabırsızlıkla ilerliyor.
Kutsal emanet Hırka-i Şerif'i görmek için Anadolu'nun çeşitli illerinden gelen ve kutsal emaneti ilk kez gören vatandaşlar, gözyaşlarını tutamıyor.
Atmosfere hayran kalanlar ziyaretin ardından camide şükür namazı kılıyor. Hırka-i Şerif ziyaretinde bu yıl engelli, hasta, yaşlı ve hamile ziyaretçiler sırada beklemeden görevli refakatinde engelli asansörüyle ziyaretlerini gerçekleştirebiliyor.
Hırka-i Şerif, arife günü ikindi namazına kadar, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
- "Her gelişimde aynı duyguları hissediyorum"
Hırka-i Şerif'i gördüğünde gözyaşlarına hakim olamayan 75 yaşındaki 5 çocuk ve 5 torun sahibi Meliha Bozkurt, AA muhabirine, "Hırka-i Şerif'i onlarca kez ziyaret ettim. Namaz kılıp dualar ediyorum. Allah gelen ve görenlerden etsin. Dua etmeye geldim" dedi.
Gürcü Iviş de Hırka-i Şerif'i 4. kez ziyaret ettiğini belirterek, "Bambaşka bir duygu. Gözyaşı döktük. İlk kez gördüğümde çok heyecanlanmıştım. Bugün de aynı heyecanı taşıyorum. Ramazanda Hırka-i Şerif'i ziyaret etmekten dolayı huzur duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Hırka-i Şerif'i görmek isteyenlerini turla İstanbul'a getiren rehberlerden Nezeli Demirci de Düzce'den geldiklerini ve her ramazanda Hırka-i Şerif'i ziyaret ettiklerini söyledi.
"Her gelişimde aynı duyguları hissediyorum" diyen Demirci, çocukların tarihini, geçmişini ve atalarını öğrenmesinin önemine değindi.
Duygulu ve hüzünlü olduğu gözlenen Esma Tınaz da "Çok güzel Rabbim. İlk kez geliyorum. Sultangazi'den geldim. Hırka-i Şerif'i görünce çok duygulandım. 2 tane çocuğum var. Allah yardım ediyor. Oğlum 'hafız olsun' diye dua ettim. Dünyalık için değil ahiret için dua ettik. Güzellik hissettim. Hırkadan etkilendim" diye konuştu.
Hırka-i Şerif Vakfı'nda Kutsal Emanetler Bölümü'nde görevli Ünal Tokcan ise ramazanda günde ortalama 40-50 bin kişinin önce Hırka-i Şerif'i ardından da kutsal emanetleri ziyaret ettiğini belirtti.
Tokcan, emanetlere olan ilginin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.