Bursalıların uzun yıllardır beklediği ve 2012 yılında temeli atılan hızlı tren rüyaya dönüştü. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, hızlı projesiyle ilgili şok sözlerini Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın Olay Televizyonu’nda yayınlanan programında dile getirdi. Ahmet Emin Yılmaz, Vali Karaloğlu’nun televizyonda dile anlattıklarını Olay Gazetesi’ndeki köşesine de taşıdı:
“12 Aralık 2012'de 3 Bakan'ın katıldığı törenle ve 2014 sonunda yolculuk yapabilme umutlarıyla temeli atılan hızlı trenle ilgili henüz heyecan verecek bir gelişme olmadı.
Son olarak...
4 Ocak 2016 günü Yenişehir-Bilecik arasındaki heyelan sorununu çözemeyen hızlı tren için Mezitler'de yeni güzergah arandığını yine bu sütunlarda aktarırken, projenin tümüyle yeniden ele alındığını da yazdık.
Bütün bunlar...
Ankara'da yaşayan ve Bursa ile ilgili her konuyu yakından izleyen dostlardan aldığımız duyumlar olarak yansıdı.
İşte...
O duyumların resmi boyutunu Vali Münir Karaloğlu açıkladı.
Olay Televizyonu'nda konuk ettiğimiz Her Açıdan programında Bursa'nın yatırımları ile ilgili bilgilendirme yapan Vali Karaloğlu, söz hızlı tren projesine geldiğinde, kendisine de ulaşan sorulara değindi ve şunu söyledi:
‘Hızlı trenle ilgili zaman zaman 'Durdu mu, olacak mı, olmayacak mı?' diye soruluyor. Hayır öyle bir şey yok. 400 trilyon lira para harcandı, durması söz konusu değil, ama bir şanssızlık yaşadık.’
O şanssızlığı şöyle açıkladı:
‘Yenişehir-Bilecik arasındaki hatta büyük bir heyelan dolayısıyla var olan projemiz çöpe gitti. Şu anda yeniden, sıfırdan proje çalışması yapılıyor.’
Şunu ekledi:
‘Hızlı tren projeleri öyle 3-5 ayda yapılabilecek projeler değil. Her metrede zemin etüdü yapmak gerekiyor.’
Bu noktada...
Hızlı trenin Ankara-İstanbul hattının da aynı bölgeden geçişinde hızını 50 kilometreye kadar düşürdüğünü anımsattı ve içten bir yaklaşımla umudunu dile getirdi:
‘Kesin olarak söylüyorum: Bitecek. Biraz gecikmeli bitecek, ama kesin bitecek. Eğer kayıp kabul edilirse, evet biraz zaman kaybımız olacak.’
Şunu da ekledi:
‘Unutulmasın ki, bu proje hükümetimizin çok önem verdiği bir proje ve kamu yatırımı. Ulaştırma Bakanımız da her gelişmeyi yakından takip ediyor.’
Keşke hızlı tren köprüden geçseydi!
İzmit Körfez Köprüsü ilk projesinde, tren geçişi de vardı ve Ankara-İstanbul hızlı tren projesi bu köprüden geçecekti. Trenin köprüye Bozüyük-Mezitler-Yenişehir güzergahından ulaşması planlanmıştı.
Fakat...
Demiryolu şeridini köprüde maliyet arttırıcı bulan müteahhitlerin isteği üzerine projeden çıkarıldı, hızlı tren de Bilecik-Sakarya-Kocaeli güzergahından dolaştırıldı.
Gerçi...
Vali Münir Karaloğlu'nun da vurguladığı gibi o proje artık çok geride kaldı ama bugün yaşananlar ortada. Hızlı tren Bursa'ya gelemiyor, Ankara'dan İstanbul'a giderken de Bilecik'i geçemiyor.
Keşke ilk proje uygulansaydı da köprüden geçseydi.”