USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hobi olarak başladığı alabalık tesisinde her yıl milyonlarca somon ve alabalık üretiyor

Antalya’da hobi olarak başladığı balık çiftliğinde milyonlarca yavru alabalık yetiştiriyor.

Hobi olarak başladığı alabalık tesisinde her yıl milyonlarca somon ve alabalık üretiyor
24-10-2023 11:05
Google News

Antalya’nın Akseki ilçesinde hobi olarak başladığı balık çiftliğinde milyonlarca yavru alabalık ve somon yetiştiriyor. 65 yaşındaki üretici Halil Arslan, yıllık 12 milyona çıkartacağı kapasitesiyle yurt içinin yanı sıra yurt dışına da satışını artıracak.


Sinanhoca Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Halil Arslan, 1976 yılında yurt dışına gitti ve 2015 yılında dönüş yaptı. Arslan, doğup büyüdüğü Sinanhoca Mahallesi’ne geri yerleşti ve 30 yıl önce yapmış olduğu balık çiftliğinde hobi olarak alabalık ve somon yetiştirmeye başladı. Arslan, 2021 yılında ilk olarak elindeki somon balıklarının yumurtalarını alıp yavru üretti. Arslan, 1 milyon kapasite ile başladığı üretimini yaptığı projelerle 9 milyon 500 bine yükseltti. Hedefinde ise önümüzdeki yıllarda 12 milyon yumurtadan yavru alabalık ve somon üretimi yapmak var.


Yavru üretim tesisinde dişi yavru alabalık yetiştirdiğini söyleyen Arslan, "Önümüzdeki ay yumurta sağımlarına başlayacağız. Hedefimi her geçen yıl artırıyorum. Gelecek yıl bir balıktan 2 defa sağım yapacağız. Şu anda onun projesini hayata geçirmek için çalışmalarım sürüyor. İlk başladığım zamanda yıllık 1 milyon kapasite iken şu anda çiftliğimizi 9 buçuk milyon kapasiteye yükselttik” dedi. “Gençler benden örnek alsın”


40 yıl yurt dışında kaldığını ve 2015 yılında Türkiye’ye döndüğünü anlatan Arslan, “Çiftliğimiz daha önceden vardı. Şu anda 2 yıldır yavru üretimine döndüm. İlk zamanlar bir milyondan başladık şu anda 9 buçuk milyon kapasiteye çıktık. Gelecek yıl ise 12 milyon yumurta hedefimiz var. Bu yıl kışın sağımlarımıza başlayacağız. Şu anda 8 bin adet Amerikan ve Fransız ırkı anaç balıklarımız var. Bunların sağımları yapıldıktan sonra kapalı sisteme geçeceğiz. Yaz ve kış yumurta alacağız. Şu anda tesisimizin üzerini sağlıklı balık yetiştirebilmemiz için tamamen kapatıyoruz. Ekonomiye nasıl daha iyi katkıda bulunabiliriz diye projeler üretiyorum. Yaşım 65, gençler bizleri örnek alsınlar. Emekli olmama rağmen halen çalışıyorum ve çalışmaya devam ediyorum” dedi. “Havuz sayılarını artırdı”


Tesisine yenilikler getirmeye devam ettiğini dile getiren Arslan, "Yeni kuluçka makineleri aldım. Şu anda 25 tane kuluçka makinemiz var. Kendi anaçlarımız yetişmediğinden dolayı yumurtayı, dışardan gözlenmiş yumurta olarak alıyorum. Gözlenmiş yumurtanın çıkma süresi yaklaşık bir haftadır. Bir hafta kuluçka makinelerinde kaldıktan sonra yavru kaldırma havuzlarına atıyoruz. Oradan da biraz yeme alıştıktan sonra büyütme havuzlarına atıyoruz. 28 tane yavru büyütme havuzumuz, 35 tane büyük havuzlarımız var. Bu yıl 8 bin anaçtan kış dönemi sağımı yapacağım. Daha sonra periyod sistemine geçeceğiz. 3 ay boyunca güneş görecek. Geceli gündüzlü ışıklandırılacak ve iki defa yumurta almış olacağız. Yani yaz ve kış sağım yapacağız. Dışardan yumurta almayı keseceğiz ve kendimiz üretim yapacağız” diye konuştu. “Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz”


Yetiştirmiş olduğu yavru balıkları Türkiye’nin her yerine gönderdiğini kaydeden Arslan, “Ürettiğimiz yavru balıkları 1 gramdan 5-10 gram arasında talebe göre Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz. Ürettiğimiz yavrular genellikle doğu bölgesine gidiyor. Ürettiğimiz balıkların komplesi dişi alabalık. Bunların genelde tamamı somon olarak yetiştiriliyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Tesisimizi tamamlayınca kapasite yıllık 12 milyon kapasiteye yükselteceğiz. Mevcut bulunan 4 bin Amerikan, 4 bin adet Fransız ırkı dişi balıklarımızdan sağım gerçekleştireceğiz. Bu kışın sağımını yapacağız. Bu yıl en kötü şartlarda 8 milyon civarında yumurta bekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda ise 20 milyon civarında yumurta üretimine geçeceğiz. Yeni yapacağımız ve önümüzdeki yıl tamamlayacağımız tesisler ile kapasitemizi her yıl arttıracağız. Sofralık için ise yine devam eden projemiz var. Elimizden geldiğince üretim kapasitemizi arttıracağız ve ekonomiye katkıda bulunacağız” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ