Türkiye’nin dört bir yanına salça gönderen Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ürünleri yurt dışında da rağbet görüyor. Geçen yıl 554 ton acı biber salçası ihraç edilen Hollanda’ya bu yıl 800 ton gönderileceği açıklandı. Kadınlar tarafından temizlenen biberler ve domatesler, salça olduktan sonra itina ile kavanozlara giriyor. 100’ü aşkın kadın tarafından imal edilen salçaların namının çok eskilere dayandığını ifade eden Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “2016 yılı sezonunu 13 Ağustosta açtık. İlk olarak Hollanda’ya göndereceğimiz 800 ton acı biber salçasını yapmaya başladık. Geçen yıl 554 ton acı biber salçası göndermiştik. Bunun yanında iç piyasaya vereceğimiz tatlı biber salçasını da imal ediyoruz. Önümüzdeki 2 ay içinde üretimi tamamlayacağız. Çünkü domates sezonu en geç 15 Eylülde biter. Ancak biber işlememiz kırağı yağıncaya kadar devam edecek. Hem Yenişehir’den, hem Mustafakemalpaşa’dan, hem de kendi bölgemizden alım yapıyoruz. Bir kısmını çiftçilerimize taahhütlü ektirdik. Önümüzdeki yıllarda taahhütlü ekimi artırarak hem çiftçi açısından, hem de ürünün garanti olması açısından sözleşmeli olarak da ektirmeyi düşünüyoruz. Bu sene bir kısmını bu şekilde ektik ve üreticiden gelecek miktarı bildiğimiz için memnun kaldık” dedi.
Kooperatifin salça kapasitesinin bin tona yakın olduğunu söyleyen Ahmet Uğur, “Bunun büyük bir kısmı ihracata gidiyor. Hem ülkemize döviz kazandırıyoruz, hem de istihdam sağlıyoruz. Bunun için ihracata daha fazla önem veriyoruz. Günde 35 ton’a yakın domates salçası imal ediyoruz. Biber olarak ise 25 ton üretim gerçekleştiriyoruz. Bunun bir kısmı yağ biberi, bir kısmı ise acı biberden oluşuyor. 5 yıldır Hollanda’ya ihracat yapıyoruz. İlk yıl 65 ton gönderdik. Şimdi ise 800 ton istendi. Bunun önü ise açık ilerleyen yıllarda daha fazla olacaktır. Ama biz ürün temini konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Hollanda birçok ülkeden salça almasına rağmen bizim salçamızı tercih ediyor. Çünkü bizim domateslerimiz 8 ay güneş gördüğü için daha leziz” diye konuştu.
Hollanda’nın uzun araştırmalar sonrasında kendilerini seçtiğini belirten Ahmet Uğur, “Yaptırımları ve şartları çok ağır. Her sene buraya heyet gelir, incelemelerde bulunur. Eksiğimiz var ise onları tamamlamaya çalışıyoruz. Hollanda bizden aldığının bazısını işleyerek ihraç ediyor. İnşallah biz de yakın zamanda bunun gerçekleştirebiliriz. Ama çıraklığını yapmadan ustalığa soyunmamak gerekiyor” şeklinde konuştu. (İHA)
Bursa
Hollanda damak tadını Bursa’da buldu
Bursa’nın İnegöl ilçesinde yapılan salçalar, Hollanda mutfaklarının vazgeçilmezi oldu. İnegöl'den bu yıl Hollanda’ya 800 ton acı biber salçası ihraç edilecek.