USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Hollanda'nın salçası Bursa'dan

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, "Hollanda’daki firma bizim ürünlerimizden memnun olduğu için bu yıl salça ihracatını 600 tona çıkardık" dedi.

Hollanda'nın salçası Bursa'dan
30-07-2015 16:04
Google News

Salça üretiminde Türkiye’nin önemli markaları arasında yer alan Bursa’nın İnegöl ilçesindeki Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda’ya bu yıl 600 ton acı biber salçası ihracat etmeyi hedefliyor. Maliyetleri azaltmak için yeni bir ambalaj türü geliştirdiklerini ifade eden Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, ihracat hedeflerini geçen yıla göre bu yıl yüzde 50 arttırdıklarını belirtti.

Kooperatifin salça sezonuna erken başladığını belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Sezona erken başlamamızın sebebi, elimizde geçen yıldan kalan salça bitmek üzere. Yeni salça yapmak için İzmir’den domates getiriyoruz. 15 gün sonra da kendi yöremizde domateslerden almaya devam edeceğiz. Bu sene domateste pek sıkıntı yok. Aşırı yağış ve hava sıcaklıkları sıkıntı yaşatacak gibi olmuştu ama gerek Karacabey, gerekse Balıkesir ve İzmir’e kadar şu anda bir problem yok. Ekiminde fazla olmasıyla inşallah bu sene domates sıkıntısı çekmeyeceğiz” dedi.

İhracat çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Uğur, “Bu yıl yüzde 50 daha fazla ihracat taahhüdümüz var. Yeni makine aldık. Kendi yöremizde de üründen ektirdik. Hazırlıklarımız tamamlanmak üzere. Geçtiğimiz yıl 407 ton acı biber salçası ihracatı yapmıştık. Hollanda’daki firma bizim ürünlerimizden memnun olduğu için bu yıl 600 tona çıkardık. Firma dünyanın değişik yerlerinden Tayland’dan, Endonezya’dan, Macaristan’dan ürün alıyordu. Bu yıl ağırlığını bize verdi. Zannediyor ki, önümüzdeki yıllarda miktar daha da artacak. Onun için bizlerde Türkiye’yi daha iyi temsil etmeye uğraşıyoruz” diye konuştu.

Ambalajla ilgili geçtiğimiz yıllarda sorun yaşadıklarını belirten Uğur, “Maliyetimizi yükseltiyordu. Bir tonluk ambalajını maliyeti 370 liraydı. Bu yıl dövizdeki artışla birlikte 400 lirayı geçti. Biz buna yeni bir alternatif bulduk. Big bag dediğimiz çuvallarla, özel yaptığımız profillerle bir ambalaj türü çıkardık. Bu da yine bir tona yakın ürün alacak. Maliyet hem yarı yarıya düştü, hem de geri dönüş sağlandı. Gönderdiğimiz ambalajların geri gelmesi söz konusu. Şimdiki ürünü 25 konteynırla göndereceğiz. Boşaltıldıktan sonra bir konteynırla geri gelecek. Bu yeni ambalaj bizi bugün için yüzde 50 tasarruf ettiriyor. İlerki yıllarda ise sıfıra yakın bir maliyet olacak” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ