Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta partilere yaptığı ziyaretlerle koalisyon görüşmeleri start aldı. Görüşmelere ön koşulsuz ve ön yargısız başlayan AK Parti ile CHP’nin koalisyonu, MHP’nin tutumu nedeniyle mümkün olabilecek tek hükümet formülü olarak öne çıkıyor. Görüşmelerin olumsuz sonuçlanması ihtimalini de göz önünde bulunduran AK Parti, böyle bir durumda izlenecek yol üzerinde de çalışıyor. Böyle bir durumda, “45+1” olarak ifade edilen formül öne çıkıyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı, 45 günlük sürenin dolmasıyla ya da dolmadan birkaç gün önce herhangi bir hükümet seçeneğinin oluşmayacağının görüldüğünü belirtip, anayasada kendisine verilen yetkiyi kullanarak ülkeyi seçime götüreceğini ilan edecek. Ancak Cumhurbaşkanı, 90 günlük süreci başlatmadan Meclis toplanıp, “1 günlük mesai” ile erken seçim kararı alacak.
MHP-HDP krizi engellenecek
Yeniden seçim yolunda “45+1” olarak adlandırılan formül, Cumhurbaşkanı’nın inisiyatifi ele almasıyla işletilecek. 90 günlük “seçim” süreci işletilmeyeceği için HDP’nin içinde olacağı bir “seçim hükümeti” formülü nedeniyle yeni bir kriz yaşanmasının önüne geçilecek. Aksi durumda tüm partilerin oyları oranında temsil edileceği seçim hükümetinde HDP yer alacağından MHP’nin üye vermeyeceği, bu durumda da yeni bir “anayasal kriz” yaşanma ihtimali öne çıkıyor.
Bu formül, MHP’nin de elini rahatlatıyor. AK Parti’nin “destekçisi” konumunda görülmekten rahatsızlık duyan MHP de böylece AK Parti ile bir uzlaşı görüntüsü vermemiş olacak. Bu formülle “seçim kararı” alınmış olacağından mevcut hükümet ile seçime gidilmesi mümkün olacak. Ancak kulislerde, bu konuda tartışma yaşanması halinde AK Parti’nin son dakikada kuracağı bir azınlık hükümetiyle de formülün işletilebileceği belirtiliyor. Bu durumda MHP’nin destek vermesi gerekmiyor. Güvensizlik oylarının 276’yı bulması gerektiği için MHP’nin, Meclis’teki güven oylaması sırasında TBMM Genel Kurulu’na katılmaması yeterli olacak. Cumhurbaşkanı süreci başlatmış olacağı için de her halükarda gidilecek bir seçim öncesi Meclis, hiç olmazsa kendi iradesine göre belirlediği bir tarihte seçimlerin yapılmasını sağlamış olacak.
Özlük haklar düzenlenebilir
AK Parti kurmayları, Meclis’in bir günlük “seçim” mesaisinde, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin de bir “karar” alınabileceğini dile getiriyorlar. Mevcut durumda 7 Haziran’da seçilen milletvekilleri, 2 yıl görev yapmadıkları için milletvekili özlük haklarını kazanamıyor. Meclis’in bu konuda alacağı bir karar ile milletvekillerinin, yemin ettikten itibaren özlük haklarına sahip olacakları ancak haklardan yararlanmak için yine emeklilik yaş ve hizmet yılı koşullarını beklemeleri gerektiği vurgulanabilecek.